Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze

Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze

Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze to wyjątkowe połączenie polskiej tradycji cukierniczej z niepowtarzalnym smakiem Wschodu. To deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych wypieków, jak i tym, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. Sekret jego wyjątkowego smaku tkwi w pieczeniu w niskiej temperaturze, co umożliwia powstanie aksamitnej, delikatnej tekstury. Sernik ten, o subtelnym smaku i kremowej konsystencji, zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Dzięki temu procesowi, staje się on wyjątkowo puszysty, co wyróżnia go na tle innych wypieków. Niepowtarzalny, syberyjski akcent dodaje mu dodatkowego, egzotycznego wymiaru.

Składniki:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 100 g masła
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 3/4 – 1 szklanka drobnego cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 ml śmietanki 30%
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • 400 – 500 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • łyżka mąki pszennej
  • cukier puder

Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze – jak zrobić?

  1. Herbatniki przełożyć do miski blendera i dokładnie rozdrobnić. Dodać roztopione masło i jeszcze raz utrzeć.
    Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem. Dno tortownicy wyłożyć masą z herbatników. Powinna być jak mokry piasek. Ładnie wyrównać.
    Jajka utrzeć z cukrem na koga- mogla. Dodać sok z cytryny i ser z wiaderka. Ucierać na małych obrotach. Dodać mąkę pszenną i śmietankę.
    Masę przelać do tortownicy.
    W piekarniku, na spodzie postawić żaroodporne naczynie i nalać wody. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
    Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.
    Obniżyć temperaturę na piecu do 120 stopni i piec sernik 1,5 godziny.
    Mąkę pszenną, jajka wymieszać ze śmietaną. I taką masę wylać na sernik. Piec jeszcze 20 min. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
    Smacznego.

Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze – dodatkowe informacje

Zamiast cukrem pudrem można posypać sernik wiórkami kokosowymi, albo położyć kleks bitej śmietany.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik staroploski prawdziwy
Następny przepis: Sernik szachownica

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode