Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze
Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze to wyjątkowe połączenie polskiej tradycji cukierniczej z niepowtarzalnym smakiem Wschodu. To deser, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych wypieków, jak i tym, którzy szukają nowych kulinarnych doświadczeń. Sekret jego wyjątkowego smaku tkwi w pieczeniu w niskiej temperaturze, co umożliwia powstanie aksamitnej, delikatnej tekstury. Sernik ten, o subtelnym smaku i kremowej konsystencji, zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Dzięki temu procesowi, staje się on wyjątkowo puszysty, co wyróżnia go na tle innych wypieków. Niepowtarzalny, syberyjski akcent dodaje mu dodatkowego, egzotycznego wymiaru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 200 g herbatników maślanych
- 100 g masła
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 3/4 – 1 szklanka drobnego cukru
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 250 ml śmietanki 30%
- masło do wysmarowania tortownicy
- 400 – 500 ml śmietany 18%
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- łyżka mąki pszennej
- cukier puder
Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze – jak zrobić?
- Herbatniki przełożyć do miski blendera i dokładnie rozdrobnić. Dodać roztopione masło i jeszcze raz utrzeć.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem. Dno tortownicy wyłożyć masą z herbatników. Powinna być jak mokry piasek. Ładnie wyrównać.
Jajka utrzeć z cukrem na koga- mogla. Dodać sok z cytryny i ser z wiaderka. Ucierać na małych obrotach. Dodać mąkę pszenną i śmietankę.
Masę przelać do tortownicy.
W piekarniku, na spodzie postawić żaroodporne naczynie i nalać wody. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 15 min.
Obniżyć temperaturę na piecu do 120 stopni i piec sernik 1,5 godziny.
Mąkę pszenną, jajka wymieszać ze śmietaną. I taką masę wylać na sernik. Piec jeszcze 20 min. Sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego.
Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze – dodatkowe informacje
Zamiast cukrem pudrem można posypać sernik wiórkami kokosowymi, albo położyć kleks bitej śmietany.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik staroploski prawdziwy
Następny przepis: Sernik szachownica