Sernik staroploski prawdziwy
Każdy miłośnik klasycznych polskich smaków powinien skosztować prawdziwego sernika staropolskiego. Ten tradycyjny deser, bazujący na siedemnastowiecznym przepisie, jest absolutnym, kulinarnym arcydziełem o intensywnym smaku i łagodnym, aksamitnym zapachu. Wyjątkowy sernik staropolski prawdziwy jest idealnym sposobem na zakończenie rodzinnego obiadu czy eleganckiej kolacji. Jego swojski smak, wynikający z połączenia świeżego twarogu z aromatycznym bakaliami, umiejętnie skompensowany subtelną słodyczą, na długo zapada w pamięć. Sernik staropolski to prawdziwy deser dla prawdziwych smakoszy.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- 1 kg serka twarogowego
 - 2-3 łyżki mąki
 - 13 jajek (10 białek i 13 żółtek)
 - cukier waniliowy
 - 1,5 szklanki cukru pudru
 - kostka masła
 - skórka otarta z 2 cytryn
 
Sernik staropolski prawdziwy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Twaróg mielimy 3 razy. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. W misce miksujemy żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i masło. Gdy masa będzie gładka dodajemy po 1 łyżce twarogu. Gdy masa będzie puszysta posypujemy ją otartą skórką z cytryn i mąką. Na sam koniec dodać do masy ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę (o wym. 25x30cm) papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto wyrównując wierzch. Sernik piec ok.1h w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C
 - Smacznego!!!
 
Słowa kluczowe: sernik staropolski przepis, sernik staropolski prawdziwy, prawdziwy sernik, sernik staropolski
Sernik staropolski prawdziwy – dodatkowe informacje
Gdy sernik zacznie się zbyt szybko piec można go przykryć folią aluminiową. Sernik po wystudzeniu najlepiej przechowywać w lodówce. Sernik po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik śląski Anielka
Następny przepis: Sernik syberyjski pieczony w czapie i niskiej temperaturze






