Sernik śląski Anielka

Sernik śląski Anielka

Wyruszmy w podróż smaków do jednego z najbardziej kulturowo bogatych regionów Polski – Śląska. Poznajmy tradycyjny sernik śląski Anielka, mający głębokie korzenie w lokalnej kuchni, jednak nieustannie zdobywający serca nie tylko Ślązaków. Wyjątkowość i sofistykacja tego deseru tkwi w prostocie składników, które łączą się w unikalny, niepowtarzalny smak. Wykorzystanie różnych rodzajów sera, czekolady oraz ciasta daje mu niesamowicie bogaty profil smakowy. Sernik śląski Anielka to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad – oczaruje każdego, kto spróbuje choćby jednego kęsa.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 4,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 38 dag masła
  • 3 łyżki kakao
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera
  • 6 całych jajek
  • 3 białka od ciasta
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  • cukier waniliowy

Sernik śląski „Anielka” – jak zrobić?

  1. Z podanych składników (ciasta) zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  2. Ser zmielić, masło utrzeć na puch dodając po trochu sera, cukru i po jednym żółtku. Białka odkładać do miski, dodać trzy od ciasta, ubić na sztywno pianę i połączyć łyżką drewnianą z masą serową.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, zetrzeć na tarce część ciasta, rozłożyć masę serową, zetrzeć pozostałe ciasto i piec przez około godzinę w temp 200 st.C. Po upieczeniu wystudzić i udekorować polewą i bitą śmietaną.

Sernik śląski Anielka – dodatkowe informacje

Do masy serowej sernika śląskiego Anielka możemy dodać również bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik Rocher
Następny przepis: Sernik staroploski prawdziwy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode