Sernik śląski Anielka
Wyruszmy w podróż smaków do jednego z najbardziej kulturowo bogatych regionów Polski – Śląska. Poznajmy tradycyjny sernik śląski Anielka, mający głębokie korzenie w lokalnej kuchni, jednak nieustannie zdobywający serca nie tylko Ślązaków. Wyjątkowość i sofistykacja tego deseru tkwi w prostocie składników, które łączą się w unikalny, niepowtarzalny smak. Wykorzystanie różnych rodzajów sera, czekolady oraz ciasta daje mu niesamowicie bogaty profil smakowy. Sernik śląski Anielka to doskonała propozycja na rodzinne spotkanie czy uroczysty obiad – oczaruje każdego, kto spróbuje choćby jednego kęsa.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 4,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 5 żółtek
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- 38 dag masła
- 3 łyżki kakao
- Składniki na masę serową:
- 1 kg sera
- 6 całych jajek
- 3 białka od ciasta
- 1 szklanka cukru
- 15 dag masła
- cukier waniliowy
Sernik śląski „Anielka” – jak zrobić?
- Z podanych składników (ciasta) zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Ser zmielić, masło utrzeć na puch dodając po trochu sera, cukru i po jednym żółtku. Białka odkładać do miski, dodać trzy od ciasta, ubić na sztywno pianę i połączyć łyżką drewnianą z masą serową.
- Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Dużą formę wysmarować tłuszczem, obsypać mąką, zetrzeć na tarce część ciasta, rozłożyć masę serową, zetrzeć pozostałe ciasto i piec przez około godzinę w temp 200 st.C. Po upieczeniu wystudzić i udekorować polewą i bitą śmietaną.
Sernik śląski Anielka – dodatkowe informacje
Do masy serowej sernika śląskiego Anielka możemy dodać również bakalie.