Sernik Rocher

Sernik Rocher

Podziwiaj eleganckie połączenie smaku czekolady i orzechów laskowych z delikatnym aromatem wanilii w naszym niesamowitym przepisie na Sernik Rocher. Ten wyszukany deser jest inspirowany popularnymi pralinami Ferrero Rocher, które są równie ulubione na całym świecie, jak nasz sernik. To idealny deser na imprezę, spotkanie z rodziną czy leniwe popołudnie z książką. Każdy kęs tego sernika, jest jak małe ukłon w stronę luksusu. Zaufaj nam, ten sernik Ferrero Rocher to prawdziwe mistrzostwo wśród desery. Delikatny, smaczny, a przy tym niesamowicie elegancki.

Składniki:

  • Składniki na spód:
  • mąka tortowa – 1 i 1/3 szkl.
  • masło – 125 gram
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • cukier puder – 2 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • żółtka – 3 małe szt.
  • jajko – 1 szt.
  • orzechy laskowe mielone – 4 łyżki
  • Masa serowa:
  • twaróg zmielony – 500 gram
  • nutella – 1 mały słoiczek
  • śmietana 30% – 150 ml.
  • mąka – 4 łyżki
  • jaja – 4 szt.
  • aromat waniliowy – kilka kropel
  • masło orzechowe – 2 łyżki
  • orzechy laskowe mielone – 2 łyżki
  • Polewa:
  • śmietana 30% – 4 łyżki
  • czekolada mleczna – 100 gram

Sernik rocher – jak zrobić?

1. Spód ciasta: Mąkę i proszek przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło ( zimne ), cukier puder, kakao, żółtka, jajko i orzechy. Następnie wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić do zamrażarki na 30 min. Wyciągnąć, rozwałkować i wyłożyć na blachę 21 cm. x 21 cm. wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 min.

2. Masa serowa: Masło orzechowe, nutellę i twaróg umieścić w misie robota kuchennego. Zmiksować. Dodać śmietanę, jajka, mąkę, aromat i orzechy mielone. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wodą, które musi znajdować się pod ciastem. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 50 min.

3. Polewa: Śmietanę podgrzać w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać podzieloną na kostki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Wylać na ostygnięty sernik.

Sernik rocher, sernik ferrero rocher

Sernik Rocher – dodatkowe informacje

Jeżeli piekarnik jest nie nagrzany do zimnego naczynia wlewamy zimną wodę. Jeżeli naczynie jest ciepłe wlewamy ciepłą wodę.

Można dodać orzechy laskowe w całości łuskane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik puszysty z mlekiem w proszku
Następny przepis: Sernik śląski Anielka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode