Sernik Rocher
Składniki:
- Składniki na spód:
- mąka tortowa – 1 i 1/3 szkl.
- masło – 125 gram
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- cukier puder – 2 łyżki
- kakao – 2 łyżki
- żółtka – 3 małe szt.
- jajko – 1 szt.
- orzechy laskowe mielone – 4 łyżki
- Masa serowa:
- twaróg zmielony – 500 gram
- nutella – 1 mały słoiczek
- śmietana 30% – 150 ml.
- mąka – 4 łyżki
- jaja – 4 szt.
- aromat waniliowy – kilka kropel
- masło orzechowe – 2 łyżki
- orzechy laskowe mielone – 2 łyżki
- Polewa:
- śmietana 30% – 4 łyżki
- czekolada mleczna – 100 gram
Sernik rocher – jak zrobić?
1. Spód ciasta: Mąkę i proszek przesiać. Dodać pokrojone w kostkę masło ( zimne ), cukier puder, kakao, żółtka, jajko i orzechy. Następnie wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Wstawić do zamrażarki na 30 min. Wyciągnąć, rozwałkować i wyłożyć na blachę 21 cm. x 21 cm. wyłożoną pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 min.
2. Masa serowa: Masło orzechowe, nutellę i twaróg umieścić w misie robota kuchennego. Zmiksować. Dodać śmietanę, jajka, mąkę, aromat i orzechy mielone. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Wylać na podpieczony spód. W piekarniku umieścić naczynie żaroodporne z wodą, które musi znajdować się pod ciastem. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 50 min.
3. Polewa: Śmietanę podgrzać w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać podzieloną na kostki czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Wylać na ostygnięty sernik.
Sernik rocher, sernik ferrero rocher
Sernik Rocher – dodatkowe informacje
Jeżeli piekarnik jest nie nagrzany do zimnego naczynia wlewamy zimną wodę. Jeżeli naczynie jest ciepłe wlewamy ciepłą wodę.
Można dodać orzechy laskowe w całości łuskane.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik puszysty z mlekiem w proszku
Następny przepis: Sernik śląski Anielka