Sernik przekładany
Czy jest coś lepszego niż klasyka kuchni, którą początkujący kucharz może zmienić według własnego uznania? Sernik przekładany jest idealną propozycją dla osób, które chcą podjąć się trochę większego wyzwania kulinarznego. To ciasto ryzujące serami nie jest zwykłym sernikiem. Cechuje się intensywnie kremowym, doskonale zbalansowanym smakiem. Jednolita, delikatna, wilgotna warstwa twarogu przechodzi płynnie w nieco cięższą, ale równie smakowitą, pokrytą sosem. Zawarte w nim składniki gwarantują wyjątkowe doznanie dla podniebienia każdego amatora słodkości. Ten przepis pokazuje, jak złączyć proste, dostępne składniki w prawdziwe cukiernicze arcydzieło.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Przepis podaję na duża blachę 35×24 cm
- Ciasto kruche:
- – 3 szklanki mąki
- – 1 kostka margaryny
- – 5 łyżek cukru pudru
- – 5 żółtek
- – 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- – 2 łyżki kakao
- Masa serowa:
- – 1 kg sera trzykrotnie mielonego, może być gotowy w wiaderku
- – 3 żółtka
- – 2 budynie waniliowe
- – 1 szklanka cukru pudru
- – cukier waniliowy lub wanilia z laski
- – 1/2 margaryny, rozpuszczona i ostudzona
- Dodatkowo:
- – 1 puszka brzoskwiń
- Ciasto makowo – kokosowe na białkach:
- – 8 białek
- – 1 szklanka cukru kryształu
- – 1 szklanka maku
- – 1 szklanka wiórek kokosowych
- – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- – 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- – szczypta soli
Sernik przekładany – jak zrobić?
-
1.
Ciasto kruche:
1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, 2/3 odkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalki.
-
2.
Masa serowa:
1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę.
-
3.
Ciasto makowe:
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej miksować.
2. Następnie wsypujemy mak, kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia się składników.
xxxx – dodatkowe informacje
Krok po kroku:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta, które się chłodziło w lodówce wałkujemy i wkładamy na spód formy. Następnie wylewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie w plastrach, które przykrywamy ciastem kokosowo – makowym. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta kruchego, które było w zamrażalniki. Czas pieczenia 60-70 minut w 175 C.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SERNIK POKOLEŃ CHATKA PUCHATKA
Następny przepis: Sernik puszysty z mlekiem w proszku