SERNIK POKOLEŃ CHATKA PUCHATKA
Czy pamiętasz, jak mały Krzyś siedział w Chatce Puchatka, delektując się smakiem własnoręcznie przyrządzonego sernika? Ta receptura, zatytułowana „Sernik Pokoleń Chatka Puchatka”, przeniesie Cię w te beztroskie czasy. Ten przepis jest niezwykle wyjątkowy – zaczerpnięty z pokoleń, kultywuje tradycję pieczenia sernika, której początki sięgają dzieciństwa Krzysia. Głęboki smak dojrzewającego sera, delikatność ciasta oraz subtelną słodycz zapewniają starannie dobrane składniki. Bez wątpienia, jest to sernik, którym warto podzielić się z najbliższymi, przypominając o nostalgicznych chwilach przy cieple domowego kominka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag twarogu półtłustego
- 10 dag mascarpone
- 1/2 kostki masła extra
- 1/2 szklanki cukru
- 18 sztuk herbatników maślanych
- 18 sztuk herbatników czekoladowych
- 2 łyżki kakao prawdziwego
- olejek arakowy 1/3 fiolki
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- Polewa:
- 4 łyżki cukru
- 1/3 kostki masła extra
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki kakao prawdziwego
Sernik pokoleń „chatka puchatka” – jak zrobić?
-
1.
W malakserze lub robocie wieloczynnościowym utrzeć na puch masło, następnie dodać cukier i żółtka, zapach oraz cukier waniliowy. Utrzeć do białości. Na końcu dodać ser mascarpone i twarogowy. Ucierać jeszcze 3 minuty na puch. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao. Na folii aluminiowej ułożyć 3 rzędy białych herbatników, na to wyłożyć równomiernie ciemną masę, na to znowu ułożyć czarne herbatniki i przykryć jasna masą. Wziąć złożyć delikatnie herbatniki te boczne w kształcie domku, trójkąta. Dobrze docisnąć, polać ostygniętą polewą (Składniki polewy zagotować około 2 minut w rondelku). Schłodzić w lodówce.
SERNIK POKOLEŃ CHATKA PUCHATKA – dodatkowe informacje
Do Chatki Puchatka można dodać galaretkę siekaną w kostkę, skórkę pomarańczową lub krojone owoce np. banan świeży.