Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy to subtelnie orzeźwiające połączenie tradycyjnej, kremowej bazy z serka śmietankowego i wyjątkowego, słodko-gorzkawego akcentu pistacji. Czasem nie wiele trzeba, żeby odmienić dobrze znaną klasykę i dodać jej nowy, zaskakujący smak. W przypadku tego przepisu, kluczem do sukcesu jest właśnie wykorzystanie pistacji, które nadają naszemu sernikowi nie tylko wyjątkowej barwy, ale także niepowtarzalnego smaku. Sernik z pistacjami to również propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Idealny na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 100 g herbatników
- 30 g masła
- Masa serowa:
- 900 g serka kanapkowo-sernikowego
- 150 g cukru pudru
- 50 ml śmietanki kremówki
- 60 g pasty pistacjowej lub kremu
- 40 g waniliowego budyniu w proszku
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- Polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
- Dodatki:
- liofilizowane maliny
- kruszone pistacje
- beziki
- krem pistacjowy
- suszone kwiaty
Sernik pistacjowy – jak zrobić?
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Herbatniki miksujemy w siekaczu. Dodajemy przestudzone masło i łączymy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim pokruszone herbatniki z masłem i wyrównujemy. Podpiekamy przez 10 minut i wyjmujemy. Dużą blachę wypełniamy wodą i wstawiamy na najniższy poziom piekarnika.
- W dużej misce umieszczamy serek kanapkowo-sernikowy, cukier puder, śmietankę kremówkę, pastę pistacjową i cukier z wanilią. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka, budyń waniliowy i szczyptę soli. Łączymy trzepaczką. Masę przekładamy na podpieczony spód i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 130. Wolno pieczemy przez około 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi na 10 minut. Wyjmujemy formę. W kąpieli wodnej łączymy śmietankę z białą czekoladą. Gotową polewę umieszczamy na serniku. Dekorujemy kremem pistacjowym, kruszonymi pistacjami, liofilizowanymi malinami, suszonymi kwiatami i bezikami. Chłodzimy przez noc w lodówce. Sernik pistacjowy gotowy, smacznego!
Sernik pistacjowy – dodatkowe informacje
W sezonie sernik z pistacjami warto udekorować świeżymi malinami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik piankowy z porzeczkową żelką
Następny przepis: SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ