Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy to subtelnie orzeźwiające połączenie tradycyjnej, kremowej bazy z serka śmietankowego i wyjątkowego, słodko-gorzkawego akcentu pistacji. Czasem nie wiele trzeba, żeby odmienić dobrze znaną klasykę i dodać jej nowy, zaskakujący smak. W przypadku tego przepisu, kluczem do sukcesu jest właśnie wykorzystanie pistacji, które nadają naszemu sernikowi nie tylko wyjątkowej barwy, ale także niepowtarzalnego smaku. Sernik z pistacjami to również propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni i odkrywać nowe smaki. Idealny na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Składniki:

  • Spód:
  • 100 g herbatników
  • 30 g masła
  • Masa serowa:
  • 900 g serka kanapkowo-sernikowego
  • 150 g cukru pudru
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 60 g pasty pistacjowej lub kremu
  • 40 g waniliowego budyniu w proszku
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • Polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • Dodatki:
  • liofilizowane maliny
  • kruszone pistacje
  • beziki
  • krem pistacjowy
  • suszone kwiaty

Sernik pistacjowy – jak zrobić?

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy. Herbatniki miksujemy w siekaczu. Dodajemy przestudzone masło i łączymy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy na nim pokruszone herbatniki z masłem i wyrównujemy. Podpiekamy przez 10 minut i wyjmujemy. Dużą blachę wypełniamy wodą i wstawiamy na najniższy poziom piekarnika.
  2. W dużej misce umieszczamy serek kanapkowo-sernikowy, cukier puder, śmietankę kremówkę, pastę pistacjową i cukier z wanilią. Miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy jajka, budyń waniliowy i szczyptę soli. Łączymy trzepaczką. Masę przekładamy na podpieczony spód i umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 130. Wolno pieczemy przez około 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwi na 10 minut. Wyjmujemy formę. W kąpieli wodnej łączymy śmietankę z białą czekoladą. Gotową polewę umieszczamy na serniku. Dekorujemy kremem pistacjowym, kruszonymi pistacjami, liofilizowanymi malinami, suszonymi kwiatami i bezikami. Chłodzimy przez noc w lodówce. Sernik pistacjowy gotowy, smacznego!

Sernik pistacjowy – dodatkowe informacje

W sezonie sernik z pistacjami warto udekorować świeżymi malinami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik piankowy z porzeczkową żelką
Następny przepis: SERNIK PRZEKŁADANY BISZKOPTEM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode