Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną

Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną

Zapraszam do odkrycia prawdziwej rozkoszy dla kubków smakowych – to nasz ulubiony sernik pieczony z malinami. Ten przepis łączy w sobie delikatność serka mascarpone, słodko-kwaśny smak soczystych malin i lekkość bitą śmietanę. To idealny deser na wszelkie okazje, a jego przygotowanie nie jest takie trudne, jak może się wydawać. Wyjątkowy smak i piękny wygląd tego sernika na pewno zachwycą wszystkich smakoszy. To prawdziwa symfonia smaków, która nikogo nie pozostawi obojętnym. Czy jesteś gotowy, żeby spróbować tego wyjątkowego sernika pieczonego z malinami?

Składniki:

  • Spód:
  • 225 g herbatników kakaowych
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • Sernik:
  • (składniki w temp. pokojowej)
  • 1 kg serka z wiadereczka
  • 1 szkl cukru
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 jajka
  • ok 300 g malin
  • 400 ml śmietanki 30%
  • śmietan-fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • liofilizowane maliny w proszku

Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać ciasteczka, wyrównać i przyklepać. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Sernik: W misie utrzeć wszystkie składniki na sernik, tylko do połączenia. Wylać na schłodzony ciasteczkowy spód. Sernik równomiernie posypać malinami i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 35-40 minut (do ścięcia wierzchu). Studzić pół godziny przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce.
  3. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem i smietan-fixem oraz esencją waniliową. Wyłożyć na schłodzony sernik. Ciasto posypać proszkiem malinowym, ewentualnie startą czekoladą.

Sernik pieczony z malinami i bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Można użyć mrożonych malin.

\n Sernik najlepiej podawać mocno schłodzony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem
Następny przepis: Sernik piankowy z porzeczkową żelką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode