Sernik piankowy z porzeczkową żelką
Sernik piankowy z porzeczkową żelką to przepis idealny na letnie popołudnie. Lekki, puszysty, kremowy sernik dopełnia smaku intensywna, lekko kwaskowata żelka z porzeczek. Ta wyjątkowa kombinacja jest prawdziwym rajem dla smakoszy! Przepis jest prosty i niezawodny. Jego wyjątkowość polega na zastosowaniu agaru, który zapewnia doskonałą konsystencję zarówno sernikowi, jak i żelce. Ten wegański składnik stał się świetną alternatywą dla tradycyjnej żelatyny, dzięki czemu bez problemu przygotują go zarówno osoby na diecie wegańskiej, jak i te, które cenią sobie lekkość i delikatność deserów. Zrób sernik piankowy z porzeczkową żelką i przekonaj się sam!
admin
Składniki:
- Tortownica 20×20 cm
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masa serowa:
- 500g twarogu mielonego
- 200g śmietany 36%
- 100g masła
- 4 jajka
- 20g mąki ziemniaczanej
- 20g mąki pszennej
- ok. 130g ksylitolu (cukru)
- 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
- szczypta soli
- Galaretka porzeczkowa:
- 300g czarnej porzeczki
- 100ml wody
- 2-3 łyżki ksylitolu (cukru)
- 2 łyżeczki agaru
Sernik piankowy z porzeczkową żelką – jak zrobić?
- Masa serowa:
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przesiane mąki i żółtka, następnie ser. Miksujemy tylko do połączenia składników aby nie napowietrzyć masy.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
- Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
- Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
- Galaretka porzeczkowa:
- Porzeczkę zagotowujemy z wodą i cukrem, gotujemy około 5 min aż zmięknie, przecieramy przez sitko.
- Przetarty mus jeszcze zagotowujemy, dodajemy agar, dokładnie mieszamy aby się rozpuścił i gotujemy jeszcze 2-3 min wolnym ogniu cały czas mieszając.
- Gdy lekko przestygnie wylewamy na sernik i odstawiamy aby galaretka stężała. Smacznego!
Sernik piankowy z porzeczkową żelką – dodatkowe informacje
Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Jeśli cięższy sernik to musimy dodać trochę więcej mąki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik pełen białka na dietę Dukana
Następny przepis: Sernik pistacjowy