Sernik piankowy z porzeczkową żelką

Sernik piankowy z porzeczkową żelką

Sernik piankowy z porzeczkową żelką to przepis idealny na letnie popołudnie. Lekki, puszysty, kremowy sernik dopełnia smaku intensywna, lekko kwaskowata żelka z porzeczek. Ta wyjątkowa kombinacja jest prawdziwym rajem dla smakoszy! Przepis jest prosty i niezawodny. Jego wyjątkowość polega na zastosowaniu agaru, który zapewnia doskonałą konsystencję zarówno sernikowi, jak i żelce. Ten wegański składnik stał się świetną alternatywą dla tradycyjnej żelatyny, dzięki czemu bez problemu przygotują go zarówno osoby na diecie wegańskiej, jak i te, które cenią sobie lekkość i delikatność deserów. Zrób sernik piankowy z porzeczkową żelką i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Tortownica 20×20 cm
  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masa serowa:
  • 500g twarogu mielonego
  • 200g śmietany 36%
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 20g mąki pszennej
  • ok. 130g ksylitolu (cukru)
  • 2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • szczypta soli
  • Galaretka porzeczkowa:
  • 300g czarnej porzeczki
  • 100ml wody
  • 2-3 łyżki ksylitolu (cukru)
  • 2 łyżeczki agaru

Sernik piankowy z porzeczkową żelką – jak zrobić?

  1. Masa serowa:
    1. Żółtka oddzielamy od białek.
    2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przesiane mąki i żółtka, następnie ser. Miksujemy tylko do połączenia składników aby nie napowietrzyć masy.
    3. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    4. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    5. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia.
  2. Galaretka porzeczkowa:
    1. Porzeczkę zagotowujemy z wodą i cukrem, gotujemy około 5 min aż zmięknie, przecieramy przez sitko.
    2. Przetarty mus jeszcze zagotowujemy, dodajemy agar, dokładnie mieszamy aby się rozpuścił i gotujemy jeszcze 2-3 min wolnym ogniu cały czas mieszając.
    3. Gdy lekko przestygnie wylewamy na sernik i odstawiamy aby galaretka stężała. Smacznego!

Sernik piankowy z porzeczkową żelką – dodatkowe informacje

Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Jeśli cięższy sernik to musimy dodać trochę więcej mąki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik pełen białka na dietę Dukana
Następny przepis: Sernik pistacjowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode