Sernik pełen białka na dietę Dukana
Sernik Dukana to ciekawa propozycja dla wszystkich ceniących smak tradycyjnego ciasta, ale zwracających uwagę na zdrowie i dietę. To lekki i pyszny deser, który idealnie wpasowuje się w filozofię diety Dukana, łącząc w sobie smak i zdrowie. Główną zaletą tego sernika jest jego wysoka zawartość białka, dzięki czemu jest idealnym posiłkiem dla osób ćwiczących i dbających o sylwetkę. Szarlotka, kruche ciasto czy sernik pełen białka to przepisy, które z pewnością przypadną do gustu miłośnikom diety Dukana. Cenią oni przede wszystkim różnorodność, zdrowie i smak. Ten przepis na sernik to doskonałe połączenie tych trzech cech.
admin
Składniki:
- 2 x 500 g sera Emilki 0%
- słodzik do smaku (w płynie najlepszy, ja używam Huxol)
- 5 jajek
- 4 miarki (60g) odżywki białkowej
Sernik pełen białka na dietę dukana – jak zrobić?
- Zółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zółtka ubijamy z odżywką białkową. Dodajemy serki i słodzik do smaku. Ubijamy dodając pianę z białek. Wylewamy na blachę z papierem do pieczenia, pieczemy ok godziny w 160 st C. (pierwsze 15 minut w 180 st.). Wystudzamy.
Sernik pełen białka na dietę Dukana – dodatkowe informacje
Sernik najlepszy jest na drugi dzień, gdy trochę osiądzie, wtedy jest zwarty. Dodając odżywki białkowej smakowej możemy piec sernik o dowolnym smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem
Następny przepis: Sernik piankowy z porzeczkową żelką