Sernik nowojorski z sera twarogowego

Sernik nowojorski z sera twarogowego

Spróbuj naszej wyjątkowej wersji klasycznego amerykańskiego deseru – Sernika Nowojorskiego. W naszym przepisie użyjemy popularnego w Polsce, sera twarogowego. Jest to prosty, a zarazem wyjątkowy sposób na przyrządzenie tego tradycyjnego deseru. Nasz sernik nowojorski z sera twarogowego to połączenie niezwykle kremowej konsystencji z delikatnym, lekko kwaskowatym smakiem twarogu. Sernik, dzięki starannemu wypiekaniu w podwyższonej temperaturze, ma pięknie ciemniejszy wierzch i pyszny, niepowtarzalny smak. Podawany z delikatnym sosem owocowym lub karmelowym, z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkich wypieków.

Składniki:

  • 200g herbatników
  • 150g masła
  • 900g tłustego twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 5 całych jajek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500ml śmietany 18%
  • cukier waniliowy

Sernik nowojorski z sera twarogowego – jak zrobić?

  1. 1.

    Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut. Po upieczeniu studzimy.

  2. 2.

    Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie.

  3. 3.

    Do twarogu dodajemy 250ml kwaśnej śmietany oraz skórkę z cytryny i miksujemy na średnich obrotach.

  4. 4.

    Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko, tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru.

  5. 5.

    Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu.

  6. 6.

    Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dno pieca wstawiamy blaszkę napełnioną gorącą wodą.

  7. 7.

    Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy nimi zalewamy gorącą wodą. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej przez około 80 minut.

  8. 8.

    W trakcie pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli jego góra zaczyna się przypiekać.

  9. 9.

    250ml kwaśnej śmietany mieszamy z dwoma łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Całość wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.

  10. 10.

    Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc.

Sernik nowojorski z sera twarogowego – dodatkowe informacje

Możemy również użyć twarogu w wiaderku. Upewnijmy się jednak najpierw, że w swoim składzie zawiera on jedynie twaróg a nie dodatki jak skrobia, guma guar czy stabilizatory.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Następny przepis: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode