Sernik nowojorski z sera twarogowego
Składniki:
- 200g herbatników
- 150g masła
- 900g tłustego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 5 całych jajek
- 3 żółtka
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500ml śmietany 18%
- cukier waniliowy
Sernik nowojorski z sera twarogowego – jak zrobić?
-
1.
Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wyrabiamy na w miarę jednolitą masę i wykładamy nią dno natłuszczonej tortownicy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 10 minut. Po upieczeniu studzimy.
-
2.
Twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie.
-
3.
Do twarogu dodajemy 250ml kwaśnej śmietany oraz skórkę z cytryny i miksujemy na średnich obrotach.
-
4.
Następnie dodajemy rozkłócone jajka wraz z trzema żółtkami oraz cukier wymieszany z cukrem waniliowym oraz pszenną i ziemniaczaną. Całość ubijamy krótko, tylko tyle aby rozpuściła się większość cukru.
-
5.
Pod sam koniec dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Zbyt długie ubijanie napowietrzy masę, co spowoduje, iż sernik urośnie i opadnie zaraz po upieczeniu.
-
6.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na dno pieca wstawiamy blaszkę napełnioną gorącą wodą.
-
7.
Na wystudzony spód z herbatników wylewamy masę serową. Tortownicę wstawiamy do drugiej, większej. Przerwę pomiędzy nimi zalewamy gorącą wodą. Sernik pieczemy w takiej kąpieli wodnej przez około 80 minut.
-
8.
W trakcie pieczenia możemy przykryć sernik folią aluminiową, jeśli jego góra zaczyna się przypiekać.
-
9.
250ml kwaśnej śmietany mieszamy z dwoma łyżkami cukru i łyżką soku z cytryny. Całość wylewamy na wierzch sernika i pieczemy jeszcze przez około 10 minut.
-
10.
Upieczony sernik studzimy i wstawiamy do lodówki na około 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Sernik nowojorski z sera twarogowego – dodatkowe informacje
Możemy również użyć twarogu w wiaderku. Upewnijmy się jednak najpierw, że w swoim składzie zawiera on jedynie twaróg a nie dodatki jak skrobia, guma guar czy stabilizatory.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Następny przepis: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem