SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Sernik na zimno z truskawkami to doskonały deser na ciepłe letnie dni. Ten przepis, autorstwa znanej polskiej kucharki Ewy Wachowicz, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Słodycz serka i truskawek idealnie harmonizuje i tworzy niepowtarzalne połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi deserów. Dodatkowo, sernik na zimno to idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni – nie jest wymagane pieczenie w piekarniku. Zacznij przygodę z wypiekami od sernika na zimno Ewy Wachowicz i ciesz się smakiem domowego ciasta z truskawkami.

Składniki:

  • 3 galaretki
  • 1/2 opakowania biszkoptów okrągłych
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie fixu do śmietany – opcjonalnie
  • 400 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 1/2 kg truskawek
  • forma okrągła o średnicy 24 cm
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy

Sernik na zimno z truskawkami – jak zrobić?

  1. Jedną galaretkę rozpuścić w 500 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia.
  2. Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  3. Dno i boki formy wysmarować miękkim masłem.
  4. Na dno formy wyłożyć warstwę biszkoptów.
  5. Dobrze schłodzoną śmietankę (opcjonalnie z zagęstnikiem) ubić mikserem.
  6. Wymieszać wszystkie serki homogenizowane, stale miksując dodawać partiami galaretki rozpuszczone w 300 ml wody, a następnie ubitą śmietanę. Tak przygotowaną masę odstawić na 5 minut do lodówki, a następnie wylać ją do formy na biszkopty. Odstawić do lodówki do stężenia.
  7. Po około godzinie, gdy sernik stężeje udekorować go truskawkami i wylać na wierzch tężejącą galaretkę. Całość odstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady – dodatkowe informacje

Ten deser można przygotować z innymi ulubionymi owocami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą
Następny przepis: Sernik papieski z kajmakiem i słonecznikiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode