Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą to doskonała propozycja dla miłośników delikatnych i orzeźwiających deserów. Jest wyjątkowo kremowy i aksamitny, a jednocześnie pysznie orzeźwiający dzięki dodatkowi lemon curd. Wyselekcjonowane składniki sprawiają, że ten deser zdecydowanie wyróżnia się na tle innych. Połączenie pełnej masy serowej z mascarpone, intensywnie cytrusowego lemon curd i słodkiej, białej czekolady tworzy kompozycję, której nie da się zapomnieć. Deser jest nie tylko smaczny, ale również efektownie prezentuje się na stole. Idealny na letnie dni, ale sprawdzi się na każdą okazję.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 18-20 cm
  • Spód:
  • 150g ciasteczek herbatników/kruchych (użyłam z kakao i bez dodatków)
  • 70g masła
  • Masa:
  • 400g serka mascarpone
  • 200 śmietanki 30-36%
  • 150g białej czekolady użyłam z wanilią)
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • Lemon curd:
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 160g cukru
  • 80 g masła
  • skórka i sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • Dodatkowo:
  • 4-5 dużych kiwi (dużych)

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą – jak zrobić?

  1. Przygotować lemon curd.
    1. Cytryny wyszorować szczoteczką, wyparzyć i zetrzeć skórkę.
    2. W garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej trzepaczką).
    3. Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn.
    4. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy.
    5. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową.
  2. Przygotować spód.
    1. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) i wymieszać z roztopionym masłem.
    2. Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.
  3. Przygotować masę.
    1. Czekoladę roztopić i odstawić do wystygnięcia.
    2. Śmietankę ubić na sztywno (można wspomóc się śmietan-fixem) i wsypać cukier waniliowy.
    3. Nie zaprzestając miksowania – dodać (stopniowo) serek mascarpone, a na końcu białą czekoladę.
  4. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem.
  5. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi.
  6. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc).

Sernik na zimno z mascarpone i białą czekoladą jest pysznym deserem, który zachwyci Twoich gości. Postępuj zgodnie z powyższymi krokami i ciesz się wyjątkowym smakiem tej wspaniałej przekąski.

Sernik na zimno z serkiem mascarpone, lemon curd i białą czekoladą – dodatkowe informacje

Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny – kiwi (na wierzchu sernika) należy dodać po schłodzeniu ciasta.
Dla mnie płynna wersja jest smaczniejsza.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na zimno z serków homogenizowanych
Następny przepis: SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode