Sernik na zimno na jogurtach greckich

Sernik na zimno na jogurtach greckich

Jeżeli jesteś fanem różnorodnych smaków w jednym deserze, sernik na zimno na jogurtach greckich jest idealnym rozwiązaniem. Kombinacja delikatnego sernika z intensywnie kremowym jogurtem greckim czyni ten deser niezwykle apetycznym i przyciąga wszystkich miłośników słodkości. Dzięki zastosowaniu jogurtu greckiego, sernik jest bardziej lekki i orzeźwiający niż tradycyjne wersje. Jest to idealny deser na letnie popołudnie, choć smakuje doskonale o każdej porze roku. Wypróbuj sernik na zimno z jogurtu greckiego i daj się porwać kulinarnemu odkryciu.

Składniki:

  • 500 gramów truskawek
  • 500 gramów jogurtu greckiego
  • 200 mililitrów śmietanki kremówki
  • 100 gramów biszkoptów okrągłych
  • 4 łyżki cukru pudru *
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki wody
  • Wierzch:
  • 200 gramów jogurtu greckiego
  • 200 gramów serka philadelphia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody

Sernik na zimno na jogurtach greckich – jak zrobić?

  1. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i miksujemy blenderem na mus. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy i odstawiamy na bok. Do dużej miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy cukier puder, mus truskawkowy i mieszamy do połączenia się składników. Następnie niewielkim strumieniem dodajemy do masy żelatynę i mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty. Delikatnie wylewamy masę truskawkowo-jogurtową i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny, aż masa stężeje.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok do ostudzenia. Serek przekładamy do miski, dodajemy jogurt, cukier puder i mieszamy. Niewielkim strumieniem dodajemy żelatynę i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na sernik i wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc, aby dobrze stężał.
  3. *cukru oczywiście można dodać mniej lub więcej. Wszystko zależy od słodkości owoców oraz własnych upodobań.

Sernik na zimno z jogurtu greckiego wykonuje się według następujących kroków.

Sernik na zimno na jogurtach greckich – dodatkowe informacje

Moje rady:

– użyłam tortownicy o wymiarach 26 cm. Można użyć mniejszej np. 24 cm. Sernik będzie wtedy nieco wyższy.

– truskawki można zastąpić innymi sezonowymi owocami

– nie zrażajcie się sporą ilością żelatyny. Jogurt grecki jest rzadszy od sera, do tego mus truskawkowy, który również jest płynny. Więc większa ilość żelatyny jest niezbędna. Sernik za to jest mniej kaloryczny od tego klasycznego, zrobionego z sera.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na zimno na bogato
Następny przepis: Sernik na zimno przekładany biszkoptami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode