Sernik na zimno – klasyczny przepis
Klasyczny sernik na zimno to tradycyjny deser, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten prosty, lecz wykwintny deser podobający się wszystkim wiekowością to marzenie dla każdego łasucha. Cięzka praca i długie godziny spędzone w kuchni nie są potrzebne do przygotowania tego pysznego deseru. Ten sernik jest doskonała opcją dla każdego, kto ma ochotę na coś słodkiego, ale nie ma czasu na pieczenie. Starannie dobrany zestaw składników sprawia, że jest on winno wytrawny, słodki i pełen smaku zarazem. Wypróbuj nasz przepis na klasyczny sernik na zimno i przekonaj się sam!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram sera w wiaderku
- 1 szklanka cukru
- 100 gram masła
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 płaskie łyżki żelatyny
- pół szklanki wody
- 180 gram biszkoptów
- 1 galaretka truskawkowa
- 1,5 szklanki gorącej wody
Sernik na zimno – klasyczny przepis – jak zrobić?
- Dno formy wyłożyć biszkoptami. Biszkopty można nasączyć mocną herbatą. Żelatynę zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, umieścić naczynie z żelatyną w ciepłej wodzie lub podgrzać trzymając nad ogniem (nie gotować) tak, aby żelatyna ponownie się rozpuściła i była ciepła. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawać po żółtku. Potem dodawać porcjami ser i ciągle miksując. Do żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Następnie wlać do reszty masy serowej i miksować przez chwilę na najwyższych obrotach. Masę wylać na biszkopty. Włożyć ciasto do lodówki.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Gdy ostygnie wylać ją na stężałą masę serową. Ponownie włożyć ciasto do lodówki.
Słowa kluczowe: tradycyjny sernik na zimno, klasyczny sernik na zimno
Sernik na zimno – klasyczny przepis – dodatkowe informacje
Tortownica 24 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na spodzie półkruchym
Następny przepis: Sernik na zimno na bogato