Sernik na spodzie półkruchym
Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na sernik na półkruchym spodzie. Tradycyjny sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów, niemniej ten niecodzienny wariant na pewno zachwyci wszystkich smakoszy. Podstawą tego wyjątkowego deseru jest spód z półkruchego ciasta, który wprowadza dodatkowy smak i teksturę. Na tym smakowitym, lekko chrupiącym spodzie spoczywa puszysta, kremowa masa serowa o delikatnej waniliowej nucie. Sernik na półkruchym spodzie to doskonały deser na różnego rodzaju okazje, od codziennych posiłków, po specjalne uroczystości. Z pewnością będzie doskonałym zakończeniem każdego posiłku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód:
- 250g mąki pszennej
- 120g cukru pudru
- 125g margaryny (z lodówki)
- 20g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- Masa serowa:
- 1kg sera twarogowego z wiaderka
- 300g cukru pudru
- 250g margaryny
- 6 jajek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sernik na spodzie półkruchym – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
- Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać.
- Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową.
- Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.
Sernik na półkruchym spodzie, sernik na półkruchym cieście
Sernik na spodzie półkruchym – dodatkowe informacje
W momencie ucierania masy serowej z jajkami, może wydawać się że masa się „ścieła”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na korzennym spodzie
Następny przepis: Sernik na zimno - klasyczny przepis