Sernik na spodzie półkruchym

Sernik na spodzie półkruchym

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na sernik na półkruchym spodzie. Tradycyjny sernik jest jednym z najpopularniejszych deserów, niemniej ten niecodzienny wariant na pewno zachwyci wszystkich smakoszy. Podstawą tego wyjątkowego deseru jest spód z półkruchego ciasta, który wprowadza dodatkowy smak i teksturę. Na tym smakowitym, lekko chrupiącym spodzie spoczywa puszysta, kremowa masa serowa o delikatnej waniliowej nucie. Sernik na półkruchym spodzie to doskonały deser na różnego rodzaju okazje, od codziennych posiłków, po specjalne uroczystości. Z pewnością będzie doskonałym zakończeniem każdego posiłku.

Składniki:

  • Spód:
  • 250g mąki pszennej
  • 120g cukru pudru
  • 125g margaryny (z lodówki)
  • 20g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • Masa serowa:
  • 1kg sera twarogowego z wiaderka
  • 300g cukru pudru
  • 250g margaryny
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sernik na spodzie półkruchym – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
  2. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać.
  3. Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową.
  4. Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.

Sernik na półkruchym spodzie, sernik na półkruchym cieście

Sernik na spodzie półkruchym – dodatkowe informacje

W momencie ucierania masy serowej z jajkami, może wydawać się że masa się „ścieła”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na korzennym spodzie
Następny przepis: Sernik na zimno - klasyczny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode