Sernik na korzennym spodzie
Przedstawiamy apetyczny przepis na niezwykły sernik na korzennym spodzie. To genialne zestawienie soczystego, kremowego sernika z wyrazistą poprzez korzenny posmak ciasta to prawdziwa gratka dla podniebienia. Idealna kompozycja smaków sprawia, że dobrze znany sernik nabrał nowego, niepowtarzalnego charakteru. Nasz sernik na korzennym spodzie to genialne połączenie świata tradycji i nowoczesnych smaków. Ta wyrafinowana wersja klasycznego wypieku to świetny sposób na zachwycenie rodziny i przyjaciół podczas zbliżającego się spotkania. Zachęcamy do zapoznania się z przepisem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Spód piernikowy:
- ciastka korzenne 200 gram
- masło 50 gram
- cynamon 1 łyżeczka
- Sernik:
- twaróg zmielony kostka 400 gram
- mascarpone 250 gram
- cukier drobny
- budyń śmietankowy 1 opakowanie
- 3 jajka wolny wybieg
- cynamon do oprószenia sernika
- Tortownica 22 cm.
Sernik na korzennym spodzie – jak zrobić?
-
1.
Sernik:
Umieścić wszystkie składniki na sernik w wysokiej misce. Zmiksować do połączenia się składników. -
2.
Spód sernika:
Ciastka korzenne, cynamon i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. -
3.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciastka, wylepić dno i boki tortownicy. Na czas przygotowywania masy sernikowej tortownicę wstaw do lodówki. -
4.
Przygotowaną masę sernikowej wlej delikatnie do tortownicy. -
5.
Pierwsze 10 minut piecz w 200 stopniach, następne 30 minut w 150 stopniach.
Wyjmij z piekarnika, wystudzić przez kilka godzin. -
6.
Zimny sernik oprósz cynamonem.
xxxx – dodatkowe informacje
Wszystkie składniki na sernik na korzennym spodzie powinny być w temperaturze pokojowej!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami
Następny przepis: Sernik na spodzie półkruchym