Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką
Czy jest lepszy deser niż sernik? Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką to potrójna rozkosz dla każdego miłośnika słodkości: puszysty sernik, intensywnie czekoladowy spód i chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ta wyjątkowa kombinacja smaków sprawia, że ciasto jest jednocześnie delikatne i intensywne, lekko słodkie i wyraziste. Wykorzystanie kakaowego spodu do sernika nadaje mu unikalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Bez względu na okazję, ten sernik z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Spróbuj swoich sił w pieczeniu i zaskocz swoich bliskich tym niepowtarzalnym przysmakiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto kakaowe (spód + kruszonka):
- 30 dag mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki gorzkiego kakao,
- 10 dag masła,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 1-2 łyżki śmietany.
- Masa serowa:
- 50 dag białego sera,
- 5 jajek,
- ok. 8 dag masła,
- 20 dag cukru pudru,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- łyżka skórki otartej z cytryny.
- Dodatkowo:
- cukier puder do posypania ciasta.
Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką – jak zrobić?
- Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 30 minut.
- Rodzynki namaczamy (w wodzie/soku pomarańczowym), osączamy i wraz ze skórką z cytryny obtaczamy w mące ziemniaczanej. Biały ser trzykrotnie mielimy, ucieramy na gładką masę z masłem, żółtkami i cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy obtoczone w mące rodzynki i skórkę z cytryny, mieszamy i delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą). Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do przygotowanej blaszki, rozkładając je równomiernie. Na ciasto wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy przez ok. 55-60 minut w temperaturze 180 st.C, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką – dodatkowe informacje
Smak sernika możemy wzbogacić dodając do masy serowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich albo posiekaną, gorzką czekoladę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na herbatnikowym spodzie
Następny przepis: Sernik na kremówce