Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką

Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką

Czy jest lepszy deser niż sernik? Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką to potrójna rozkosz dla każdego miłośnika słodkości: puszysty sernik, intensywnie czekoladowy spód i chrupiąca kruszonka na wierzchu. Ta wyjątkowa kombinacja smaków sprawia, że ciasto jest jednocześnie delikatne i intensywne, lekko słodkie i wyraziste. Wykorzystanie kakaowego spodu do sernika nadaje mu unikalny smak, który z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Bez względu na okazję, ten sernik z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Spróbuj swoich sił w pieczeniu i zaskocz swoich bliskich tym niepowtarzalnym przysmakiem.

Składniki:

  • Ciasto kakaowe (spód + kruszonka):
  • 30 dag mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 10 dag masła,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1-2 łyżki śmietany.
  • Masa serowa:
  • 50 dag białego sera,
  • 5 jajek,
  • ok. 8 dag masła,
  • 20 dag cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • łyżka skórki otartej z cytryny.
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto, owijamy w folię spożywczą i schładzamy przez minimum 30 minut.
  2. Rodzynki namaczamy (w wodzie/soku pomarańczowym), osączamy i wraz ze skórką z cytryny obtaczamy w mące ziemniaczanej. Biały ser trzykrotnie mielimy, ucieramy na gładką masę z masłem, żółtkami i cukrem pudrem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy obtoczone w mące rodzynki i skórkę z cytryny, mieszamy i delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek.
  3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą). Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do przygotowanej blaszki, rozkładając je równomiernie. Na ciasto wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy przez ok. 55-60 minut w temperaturze 180 st.C, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką – dodatkowe informacje

Smak sernika możemy wzbogacić dodając do masy serowej 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich albo posiekaną, gorzką czekoladę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na herbatnikowym spodzie
Następny przepis: Sernik na kremówce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode