Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami.

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami.

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami to delikatny i orzeźwiający deser idealny na letnie popołudnie. Jogurt grecki dodaje mu kremowej konsystencji i lekkiego, niepowtarzalnego smaku. Kwaśne nuty jogurtu doskonale kontrastują z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami. Starannie wybrane składniki sprawią, że przygotowanie tego sernika stanie się prawdziwą przyjemnością. Doskonała propozycja dla miłośników nietradycyjnych wypieków, szukających inspiracji na słodki poczęstunek dla bliskich. Ten wyjątkowy sernik z jogurtu greckiego z brzoskwiniami z pewnością zachwyci wszystkich fanów deserów.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 250 gramów margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 1200 gramów jogurtu greckiego
  • 1 pełna po brzegi szklanka cukru
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą, dodajemy masło, siekamy drobno, wbijamy żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do zamrażarki.
  2. Blaszkę 25×40 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno oraz boki wylepiamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem.
  3. Potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekamy przez około 15 minut, ciasto wyjmujemy i schładzamy.
  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  5. Następnie dodajemy proszek budyniowy, ucieramy na jednolitą masę mikserem.
  6. Potem dodajemy stopniowo jogurt grecki i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników. Następnie do masy dodajemy osączone z zalewy i pokrojone na mniejsze cząstki brzoskwinie, mieszamy łyżką.
  7. Masę jogurtową wylewamy na podpieczony i schłodzony spód.
  8. Mniejszą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i na wierzch ścieramy je na dużych oczkach.
  9. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut, do zarumienienia ciasta na wierzchu.
  10. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier wedle uznania.

Sernik na jogurtach greckich z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Przez pierwsze 30 minut po wyłączeniu piekarnika nie otwieramy drzwiczek, po upływie wyżej wymienionego czasu uchylamy je delikatnie i schładzamy ciasto przez 60 minut, następnie wyjmujemy je na blat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na kremówce
Następny przepis: Sernik na korzennym spodzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode