Sernik na herbatnikowym spodzie
Czy jest coś lepszego niż klasyczny sernik na herbatnikowym spodzie? Właśnie ten deser to prawdziwy „comfort food” – smak dzieciństwa i ciepłe wspomnienia z domu. Wykonany z kremowego sera, na chrupiącym spodzie z herbatników, ten sernik jest idealny na każdą okazję! Spróbuj naszego przepisu na sernik na spodzie herbatnikowym, a przekonasz się, że przygotowanie go jest szybkie i proste. Zapach świeżo pieczonego sernika unosić się będzie po Twoim domu i przyciągnie wszystkich domowników do kuchni. To nie tylko smaczne, ale też wspaniale wygląda na stole podczas rodzinnych spotkań czy świąt.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Twaróg sernikowy w wiaderku President 1kg
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru
- 5 średnich jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- olejek śmietankowy
- 3 łyżki mleka
- czekolada do polania
- herbatniki
Sernik na spodzie herbatnikowym – jak zrobić?
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po łyżce sera. Dokładnie zmiksować a następnie dodać budynie, mleko, olejek. Na koniec ubić białka i delikatnie wymieszać z masą serową.
- Blachę o wymiarach 22x32cm wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Na herbatniki wylać gotową masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godziny. Upieczony sernik polać czekoladą.
Sernik na herbatnikowym spodzie – dodatkowe informacje
Do masy serowej można dodać rodzynki lub pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik na czekoladowym cieście z malinami
Następny przepis: Sernik na kakaowym spodzie z kruszonką