Sernik na czekoladowym cieście z malinami

Sernik na czekoladowym cieście z malinami

Sernik na czekoladowym cieście z malinami to prawdziwy majstersztyk cukierniczy – ekskluzywna uczta dla podniebienia. Wyjątkowa kompozycja smaków sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Słodkie ciepło sernika doskonale komponuje się z lekką kwaskowatością malin oraz z nutą goryczki pochodzącą od czekoladowego ciała ciasta. Delikatny, kremowy sernik z chmurką świeżych malin posadzony na ciemnym, czekoladowym spodzie, jest symfonią smaku, która oczaruje nawet najbardziej wymagających smakoszy. Ten sernik z malinami na czekoladowym spodzie to prawdziwa radość dla wszystkich wielbicieli sernika i czekolady.

Składniki:

  • Ciasto:

    półtorej szklanki mąki tortowej

    1 szklanka cukru pudru

    15 dag masła lub margaryny

    3 jajka

    5 łyżek śmietany 12 %

    4 łyżki kakao

    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

  • Masa serowa:

    1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiadereczku)

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 cukier waniliowy

    2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)

    15 dag masła lub margaryny

    olejek pomarańczowy według uznania

  • Dodatkowo:

    2 szklanki świeżych malin

Sernik na czekoladowym cieście z malinami – jak zrobić?

  1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste ).
  2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto.
  3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową.
  4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
  5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Sernik na czekoladowym cieście z malinami – dodatkowe informacje

Zamiast sera w wiadereczku można użyć innego sera, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy. Wskazane jest również korzystanie ze szklanki do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik, przygotowany wg tej receptury, można pokroić na około 30 kawałków. Do pieczenia sernika potrzebna jest blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką
Następny przepis: Sernik na drożdżowym cieście z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode