Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką

Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką

Delikatny, aromatyczny sernik na makowym spodzie to idealna propozycja dla wszystkich miłośników słodkości. Ten niekonwencjonalny przepis połączenia serka waniliowego, maku, dżemu wiśniowego oraz kruszonki sprawi, że ciasto zyskuje szczególny, niepowtarzalny smak. Wśród jego wielu warstw odnajdziemy lekkość i puszystość sera, kuszący smak maku, owocową nutę dżemu i chrupiącą kruszonkę na wierzchu. To fantastyczna odmiana tradycyjnego sernika, który zaskoczy niejednego smakosza. Ta harmonia smaków i aromatów jest idealna na rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu na relaksującą chwilę przy popołudniowej kawie. Spróbuj sernika na makowym spodzie – nie pożałujesz!

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
  • Ciasto makowe:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 2 – 3 łyżki płatków owsianych
  • 80 g margaryny
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe

Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką – jak zrobić?

  1. Ciasto makowe: Margarynę utrzeć z cukrem na puch, wbijając kolejno 2 żółtka i jedno całe jajko. Pod koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i makiem. Ciasto delikatnie połączyć z pianą z pozostałych białek. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Masa serowa: Stopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo ostudzone masło, następnie po łyżce sera, kolejno mąkę zmieszaną z budyniem. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej ubite na sztywno białka. Masę przełożyć na ciasto. Piec w 180 stopniach do zrumienienia sera. Po tym czasie gdy masa serowa się lekko stwardnieje, wierzch sernika posmarować dżemem i posypać kruszonką. Piec jeszcze ok. 20 – 30 minut. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
  3. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć i zagniatać tak długo, aż powstaną grudki ciasta.

Sernik na makowym spodzie.

Sernik na cieście makowym z dżemem i kruszonką – dodatkowe informacje

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik mascarpone z cynamonem
Następny przepis: Sernik na czekoladowym cieście z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode