Sernik – mój ulubiony
Pomyślałeś kiedyś, jak smakuje najidealniejszy sernik na świecie? Cieszę się, że dzielę się z Tobą moim sekretnym przepisem na sernik, który nazywam „mój ulubiony”. Ten wyjątkowy deser to niepowtarzalna kombinacja tradycji i specjalnych składników. Wykorzystanie konkretnego serka nada mu miękkiej konsystencji, a zastosowanie moich ulubionych dodatków sprawi, że zasmakuje jak nigdy dotąd. Spróbuj sam i przekonaj się, dlaczego ten przepis na sernik jest moim ostatecznym faworytem. Przygotuj się na kulinarną ucztę, która zasługuje na specjalne okazje, ale jest na tyle prosta, że można ją zrobić w dowolny dzień.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g masła
- 300 g cukru
- 8 jajek
- 1 kg sera potrójnie mielonego/z wiaderka
- 30 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej/ budyń waniliowy
- skórka pomarańczowa/rodzynki/wg upodobań
Sernik – mój ulubiony – jak zrobić?
- Masło utrzeć z cukrem, wbijając po jednym żółtku. Partiami dodawać ser, nie przerywając ucierania. Oba rodzaje mąki połączyć. Z białek ubić pianę na sztywno i dodawać do sera na przemian z mąką. Do masy serowej dodać utartą wanilię i skórkę pomarańczową/migdały/rodzynki.
- Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 C. Po upieczeniu obkroić boki !!!
https://kurygotuja.blogspot.com
Sernik – dodatkowe informacje
Można masę serową wylać na herbatniki maślane
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik mascarpone z cynamonem
Następny przepis: Sernik na czekoladowym cieście z malinami