Sernik marmurkowy z czekoladą

Sernik marmurkowy z czekoladą

Zapraszamy do odkrycia cuda domowej kuchni, jakim jest sernik marmurkowy z czekoladą. Wprost skrojony dla miłośników klasycznego sernika oraz czekoladowych słodkości. Niewielki twist, który nadaje klasycznemu deserowi nowego, niepowtarzalnego charakteru. Wyśmienity, kremowy smak sernika jest tutaj zestawiony z delikatnie gorzka nutą czekolady, tworząc smakową symfonię, która zachwyci każdego łasucha. Idealny deser na rodzinne spotkanie, czy uroczysty obiad. Każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia. Zaskocz najbliższych, przygotuj coś niebanalnego! Zrób sernik marmurkowy – po prostu smakowitą alternatywę dla tradycyjnego deseru.

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 15 x 27 cm)
  • Masa serowa:
  • 100g czekolady (preferowana gorzka, ale może być dowolna) (*)
  • 50g masła/margaryny
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 500g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
  • 700 ml śmietany 12-18%
  • 2 jajka (duże lub 3 małe)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
  • 1,5 łyżki kaszy manny
  • Dodatkowo:
  • herbatniki do wyłożenia spodu
  • kakao do posypania wierzchu

Sernik marmurkowy z czekoladą – jak zrobić?

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
    (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą – nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
  2. Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości.
    Dodać (stopniowo) ser, śmietanę, jajka, kaszkę manną i proszek budyniowy.
    Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.
    Jedną z nich połączyć z roztopioną czekoladą.
  3. Na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników i kolejno przelewać (średnim strumieniem, na zmianę) masę jasną i ciemną.
  4. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (**) (najlepiej z parą wodną) około 80-90 minut w 180 stopniach.
    (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.
    Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.)
    Upieczone ciasto ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem oprószyć kakao.

Sernik marmurkowy z czekoladą – dodatkowe informacje

(*) Jeśli użyjecie czekolady mlecznej – kolor sernika niekoniecznie będzie intensywny, więc w tym przypadku warto dodać (do masy już z czekoladą) 1 łyżkę ciemnego kakao.

(**) W przypadku, gdy wierzch za bardzo się rumieni – należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik Łzy Wałęsy
Następny przepis: Sernik mascarpone z białą czekoladą i orzeszkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode