Sernik lekki jak chmurka
Zapraszamy do wypróbowania naszego niebiańskiego przepisu na sernik lekki jak chmurka. Ten specjalny rodzaj sernika zachwyca niezwykle puszystą i delikatną konsystencją, która dosłownie topi się w ustach. Tytuł przepisu w pełni oddaje jego charakter – lekkość i puszystość, które idealnie komponują się z delikatną słodyczą. Sernik lekki jak chmurka to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ciężkich deserów, porównywany często do puszystego słodkiego obłoku. Smakosze z pewnością docenią wyjątkowość tego sernika, który zaskoczy nie tylko swoją delikatnością, ale i różnorodnością wrażeń smakowych.
admin
Składniki:
- 500g twarogu półtłustego
- 250g mascarpone
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- ok 150g herbatników na spód
- 2/3 szklanki cukru (jeśli wolicie słodsze ciasta, można dać 3/4)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- do dekoracji: cukier puder, listki mięty, polewa – wg uznania
Sernik lekki jak chmurka – jak zrobić?
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Twaróg zmielić dwukrotnie albo przetrzeć przez sito.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dosypując pod koniec ubijania połowę cukru.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać twaróg i mascarpone, zmiksować. Dodać ekstrakt, obie mąki, zmiksować. W 3 turach dodawać pianę z białek za każdym razem delikatnie mieszając.
- Formę* (13x25cm) wyłożyć papierem, na dno ułożyć warstwę herbatników (można upiec sernik bez spodu, od razu wylewając na papier masę serową). Na herbatniki przelać masę serową.
- Formę z ciastem wstawić do większej formy, do której wlać gorąca wodę. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 180stC, następnie temperaturę zmniejszyć do 140stC i piec jeszcze 40 minut. Masa serowa na środku powinna być ścięta. Sernik studzić w piekarniku 1h przy uchylonych drzwiczkach, a następnie pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie.
- Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub sosem owocowym.
Smacznego!
Sernik lekki jak chmurka – dodatkowe informacje
Ponieważ sernik jest pieczony w kąpieli wodnej, forma musi być szczelna, najlepiej żeby była wykonana z jednego kawałka metalu. Jeśli używamy tortownicy (22cm), należy ją dobrze owinąć z zewnątrz folią aluminiową, żeby woda nie przesączyła się do ciasta.