Sernik który nigdy nie opada - łatwy przepis

Sernik który nigdy nie opada – łatwy przepis

Dla amatorów pieczenia i miłośników słodkości prezentujemy niezwykle prosty przepis na pyszny sernik, który nigdy nie opada. Niezależnie od twojego doświadczenia w kuchni, ten łatwy przepis pozwoli Ci przygotować doskonałe, puszyste ciasto, które z pewnością zachwyci gości. W tym przepisie połączymy najwyższej jakości składniki, by osiągnąć niezapomniany smak i konsystencję. Popijając kawę, zasłużony popołudniowy relaks, stanie się jeszcze przyjemniejszy dzięki kawałkowi tego doskonałego sernika. Mimo, że sernik jest klasycznym deserem, ten przepis ma w sobie coś wyjątkowego. Miłośnicy sernika, przygotujcie się na najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek zrobiliście!

Składniki:

  • 100 g herbatników maślanych
  • 60 g roztopionego masła
  • 400 g sera z wiaderka
  • 100 g cukru / pół szklanki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g śmietany kwaśnej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sernik który nigdy nie opada – łatwy przepis – jak zrobić?

  1. Herbatniki połam na mniejsze kawałki i włóż do plastikowej torebki, najlepiej z suwakiem. Rozdrobnij na okruszki na pomocą wałka lub butelki. Możesz też herbatniki zblendować. Okruszki przesyp do miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj tak aby uzyskać strukturę mokrego piasku. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij dokładnie za pomocą łyżki. Tortownicę owiń folią aluminiową (boki i dno), użyj dwóch lub trzech arkuszy. Folia będzie stanowić ochronę przed wodą w trakcie pieczenia, musi być szczelna. Odstaw do czasu przygotowania masy serowej.
  2. Ser oraz cukier i cukier waniliowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj. Wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj. Wbij dwa całe jajka i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak aby nie było grudek. Ostatnim składnikiem jest łyżka soku z cytryny. Wymieszaj i wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Potrząśnij tortownicą żeby wyrównać masę. Ewentualne nierówności na wierzchu wyrównaj łopatką.
  3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw tortownicę na blachę i wlej wrzącą wodę, tak aby tortownica była zanurzona ok. 1 cm w wodzie. Piecz przez 30 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 30 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez ok. 3 godziny lub przez całą noc. Sernik jest gotowy, najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posmarowany masą kajmakową. Smacznego!

Słowa kluczowe: pyszny sernik który nie opada

Sernik który nigdy nie opada – dodatkowe informacje

Co zrobić żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Nie należy zbytnio napowietrzać masy, dlatego zamiast miksera używam trzepaczki. Sernik należy piec w “kąpieli wodnej” i po upieczeniu pozostawić w piekarniku na co najmniej 3 godziny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik krakowski
Następny przepis: Sernik „krople rosy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode