Sernik „krople rosy”

Sernik „krople rosy”

Sernik „Krople Rosy” to więcej niż tylko deser. To prawdziwe doświadczenie kulinarnych sztuk podkreślające subtelność i elegancję polskiej kuchni. Niezwykłe połączenie delikatnego, lekkiego sernika z szlachetnymi dodatkami sprawia, że to ciasto zdobi każde spotkanie. Jego niepowtarzalny smak i wygląd sprawia, że staje się prawdziwym hitem na co dzień jak i na wyjątkowe okazje. Ten sernik to wyjątkowe gastronomiczne doznania, które zapadają w pamięć, zachwycając nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ukoronowanie słodkości sernika orzeźwiającym smakiem „kropel rosy” nadaje mu wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

  • Ciasto:

    • 30 dag mąki pszennej

    • 10 dag margaryny

    • 1 łyżka smalcu

    • 1 całe jajko

    • 2 żółtka

    • 10 dag cukru pudru

    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Piana:

    • 6 białek

    • ½ szklanki cukru kryształu

    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Ser:

    • 1 kg sera

    • 4 żółtka

    • 2 całe jajka

    • 2 budynie waniliowe

    • 1 i ½ szklanki mleka

    • ½ szklanki oleju

    • 1 szklanka cukru kryształu

    • Cukier waniliowy

    • Olejek cytrynowy

Sernik „krople rosy” – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25×36.
  2. 2.
    Piana: Białka ubić z cukrem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
  3. 3.
    Ser: Ser zmielić 2 razy. Jajka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do białości. W osobnej misce utrzeć zmielony ser i mleko. Dodać do masy jajecznej. Ciągle ucierając, dodać olej i olejek cytrynowy. Na końcu wsypać budynie. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec ok. 40 min w temperaturze 170-180°C. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika, wylać na niego przygotowaną pianę i piec kolejne 15 minut.

Sernik „krople rosy” – dodatkowe informacje

Rada: Pianę ubić dopiero przed planowanym wyjęciem sernika z piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik który nigdy nie opada - łatwy przepis
Następny przepis: SERNIK KRÓLEWSKI Z BRZOSKWINIAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode