Sernik „krople rosy”
Sernik „Krople Rosy” to więcej niż tylko deser. To prawdziwe doświadczenie kulinarnych sztuk podkreślające subtelność i elegancję polskiej kuchni. Niezwykłe połączenie delikatnego, lekkiego sernika z szlachetnymi dodatkami sprawia, że to ciasto zdobi każde spotkanie. Jego niepowtarzalny smak i wygląd sprawia, że staje się prawdziwym hitem na co dzień jak i na wyjątkowe okazje. Ten sernik to wyjątkowe gastronomiczne doznania, które zapadają w pamięć, zachwycając nawet najbardziej wybredne podniebienia. Ukoronowanie słodkości sernika orzeźwiającym smakiem „kropel rosy” nadaje mu wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
• 30 dag mąki pszennej
• 10 dag margaryny
• 1 łyżka smalcu
• 1 całe jajko
• 2 żółtka
• 10 dag cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Piana:
• 6 białek
• ½ szklanki cukru kryształu
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Ser:
• 1 kg sera
• 4 żółtka
• 2 całe jajka
• 2 budynie waniliowe
• 1 i ½ szklanki mleka
• ½ szklanki oleju
• 1 szklanka cukru kryształu
• Cukier waniliowy
• Olejek cytrynowy
Sernik „krople rosy” – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto. Wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25×36. -
2.
Piana: Białka ubić z cukrem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką. -
3.
Ser: Ser zmielić 2 razy. Jajka utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym do białości. W osobnej misce utrzeć zmielony ser i mleko. Dodać do masy jajecznej. Ciągle ucierając, dodać olej i olejek cytrynowy. Na końcu wsypać budynie. Delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną kruchym ciastem blaszkę i piec ok. 40 min w temperaturze 170-180°C. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika, wylać na niego przygotowaną pianę i piec kolejne 15 minut.
Sernik „krople rosy” – dodatkowe informacje
Rada: Pianę ubić dopiero przed planowanym wyjęciem sernika z piekarnika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik który nigdy nie opada - łatwy przepis
Następny przepis: SERNIK KRÓLEWSKI Z BRZOSKWINIAMI