Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik królewski to niezwykle smaczny deser, który doskonale prezentuje się na stole podczas rodzinnych przyjęć. Jest to wyjątkowe ciasto, którego podstawę stanowi ciemne, delikatne ciasto, które razem z gęstą, aksamitną i aromatyczną masą serową tworzy absolutnie niepowtarzalne połączenie smaków. Swoją regalną nazwę zawdzięcza przede wszystkim wykwintnemu wykończeniu – drobno posiekanym orzechom lub belgijskiej czekoladzie. Ten sernik to prawdziwa uczta dla każdego miłośnika ciast i deserów. Bez względu na to, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, ten przepis na sernik królewski z pewnością zachwyci Cię swoim smakiem i aromatem.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Łyżka gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg tłustego sera (przynajmniej 2-krotnie zmielonego lub dobrej jakości sera z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • Duże opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

Sernik królewski – jak zrobić?

  1. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek (białka zużyjemy do masy serowej), dodajemy do reszty. Zimne masło kroimy w małą kostkę wrzucamy do miski, dodajemy także śmietanę. Ugniatamy ciasto (nie jest to łatwe zadanie i wymaga trochę wysiłku). Gdy składniki dobrze się połączą, ciasto dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po upływie pół godziny jedną część ciasta na sernik królewski rozwałkowujemy na placek, umieszczamy je w formie do pieczenia, wyłożonej papierem. Taki spód pod sernik wkładamy ponownie do lodówki.
  2. W tym czasie miękkie masło ucieramy z cukrem (5 minut), następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką.
  3. Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
  4. Sernik królewski pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 60 minut.
  5. Do ciasta użyłam kwadratowej formy 25 cm.

Sernik królewski gotowy – SMACZNEGO.

xxxx – dodatkowe informacje

Aby sernik królewski nie opadł zawsze studzę go w zamkniętym piekarniku przez godzinę, następnie przy otwartym kilka godzin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik krakowski
Następny przepis: Sernik „krople rosy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode