Sernik karmelowy z migdałami na ciasteczkowym spodzie

Sernik karmelowy z migdałami na ciasteczkowym spodzie

Witamy w kuchni pełnej słodkich smaków! Dziś zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu na sernik. Tym razem, to nie jest zwykły sernik, lecz sernik karmelowy z migdałami na ciasteczkowym spodzie, który zachwyci Was swoim wykwintnym smakiem. Ten niepowtarzalny połączenie słodkiego sernika, kremowego karmelu i chrupiących migdałów sprawi, że Wasze podniebienie doświadczy prawdziwego kulinarnego spektaklu. Oprócz niezapomnianego smaku, sernik z karmelem i migdałami charakteryzuje się także eleganckim wyglądem, który uczyni każdą uroczystość nieco bardziej wyjątkową. Więc nie czekaj dłużej, sprawdź składniki i zaczynaj gotować!

Składniki:

  • Spód:
  • około 100 g herbatników
  • około 100 g maślanych ciastek
  • około 150 g margaryny
  • większa szczypta soli
  • Masa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 200 g cukru
  • 3 wiejskie jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masy kajmakowej z puszki
  • Karmel:
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 procent.
  • oraz
  • 1/2 małego opakowania migdałów
  • kolorowa posypka do dekoracji

Sernik karmelowy z migdałami na ciasteczkowym spodzie – jak zrobić?

  1. Herbatniki drobno zmiksować, ciasteczka maślane również zmiksować, połączyć. Dodać miękką margarynę i trochę soli, wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasteczkowy spód podpiec przez około 10 minut.
  2. W tym czasie zmielony twaróg wymieszać mikserem z cukrami, śmietaną, jajkami, skórką z cytryny, kajmakiem, a na koniec mieszając dodać mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę serową przelać na podpieczony ciasteczkowy spód. Piec przez około 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
  4. Karmel na wierzch ciasta:
    Na rozgrzanej patelni rozpuścić cukier. Dodać masło oraz śmietankę. Całość podgrzewać kilka minut aż masa zgęstnieje i stanie się lekko brązowa. Karmel od razu przelać na wierzch sernika, posypać obficie migdałami oraz kolorową posypką (u mnie czerwona – małe kuleczki).
    Sernik schłodzić, smacznego 🙂

porady – dodatkowe informacje

Używamy blachy 25 cm na 25 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik kaszubski najlepszy
Następny przepis: Sernik krakowski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode