Sernik karaibski na orzechowym spodzie

Sernik karaibski na orzechowym spodzie

Sernik Karaibski na Orzechowym Spodzie to aromatyczna słodycz, której nie można sobie odmówić. To połączenie egzotyki z ulubionym smakiem sernika. Niebanalna interpretacja tradycyjnego deseru zachwyci wszystkich miłośników oryginalnych słodkości. Jego wyjątkowy smak to zasługa starannie dobranych składników, które razem tworzą niezapomniane doświadczenie kulinarne. Z karaibskim sernikiem, już na pierwszy rzut oka wiadomo, że to nie jest zwykły deser. Przepis gwarantuje prawdziwą ucztę dla podniebienia, sprawiając, że każda okazja staje się wyjątkowa. Skosztuj tego sernika, a przekonasz się, że prostota i elegancja idą tu ramię w ramię z egzotyką.

Składniki:

  • Na spód:
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich/laskowych
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 200 g mascarpone
  • biała część śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 2 białka
  • 1 ananas w puszce
  • Wierzch:
  • 300 g śmietany 36%
  • 100 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe

Sernik karaibski na orzechowym spodzie – jak zrobić?

  1. 1.
    Spód
    Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno formy o wymiarach 25×38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia.
    Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i doprowadzamy do ich połączenia. Ciastem wykładamy dno formy i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia.
  2. 2.
    Masa serowa:
    Ananasa z puszki odsączamy z syropu. Następnie blendujemy go na mus. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
    Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ser mascarpone, mus ananasowy, jogurt, pianę z żółtek i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód.
    Sernik pieczemy przez 1 h w temp 170°C. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. 3.
    Wierzch
    Mocno schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Sernik karaibski na orzechowym spodzie – dodatkowe informacje

Do masy serowej opcjonalnie można dodać kieliszek kokosowego likieru.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik jak mgiełka - Light Cheesecake
Następny przepis: Sernik kaszubski najlepszy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode