Sernik karaibski na orzechowym spodzie
Sernik Karaibski na Orzechowym Spodzie to aromatyczna słodycz, której nie można sobie odmówić. To połączenie egzotyki z ulubionym smakiem sernika. Niebanalna interpretacja tradycyjnego deseru zachwyci wszystkich miłośników oryginalnych słodkości. Jego wyjątkowy smak to zasługa starannie dobranych składników, które razem tworzą niezapomniane doświadczenie kulinarne. Z karaibskim sernikiem, już na pierwszy rzut oka wiadomo, że to nie jest zwykły deser. Przepis gwarantuje prawdziwą ucztę dla podniebienia, sprawiając, że każda okazja staje się wyjątkowa. Skosztuj tego sernika, a przekonasz się, że prostota i elegancja idą tu ramię w ramię z egzotyką.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na spód:
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki miękkiego masła
- 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich/laskowych
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku
- 200 g mascarpone
- biała część śmietanki kokosowej z mleka kokosowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 2 białka
- 1 ananas w puszce
- Wierzch:
- 300 g śmietany 36%
- 100 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe
Sernik karaibski na orzechowym spodzie – jak zrobić?
-
1.
Spód
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dno formy o wymiarach 25×38 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia.
Chwilkę ucieramy masło, po czym dodajemy resztę składników i doprowadzamy do ich połączenia. Ciastem wykładamy dno formy i pieczemy 10 minut. Wyjmujemy do ostygnięcia. -
2.
Masa serowa:
Ananasa z puszki odsączamy z syropu. Następnie blendujemy go na mus. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Twaróg przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ser mascarpone, mus ananasowy, jogurt, pianę z żółtek i mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy. Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość za pomocą łyżki tylko do połączenia składników. Masę serową wylewamy na ostudzony kruchy spód.
Sernik pieczemy przez 1 h w temp 170°C. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Ostudzony sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. -
3.
Wierzch
Mocno schłodzoną śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch sernika i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Sernik karaibski na orzechowym spodzie – dodatkowe informacje
Do masy serowej opcjonalnie można dodać kieliszek kokosowego likieru.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik jak mgiełka - Light Cheesecake
Następny przepis: Sernik kaszubski najlepszy