Sernik jagodowy bez pieczenia
Czy jest coś lepszego niż idealny sernik, który nie potrzebuje pieczenia? Nasz przepis na sernik jagodowy bez pieczenia jest odpowiedzią na to pytanie. Jest nie tylko wyjątkowo prosty w przygotowaniu, ale też oferuje idealne połączenie delikatnego sernika z soczystymi jagodami. Jego kremowa konsystencja, lekko kwaskowy smak jagód i chrupiący spód, to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Bez użycia piekarnika, ten sernik to idealny sposób na orzeźwiający deser, niezależnie od pory roku. Przepis ten, jak niewiele innych, łączy łatwość wykonania z wykwintnym smakiem. Idealny dla każdego łasucha!
admin
Składniki:
- Spód:
- 250g herbatników kakaowych
- 150g masła
- Masa serowa:
- 1kg sera z wiaderka
- 200ml śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 szkl jagód
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 4,5 łyżki żelatyny
- 3/4 szkl mleka
- Dodatkowo:
- 1/2 szkl jagód
- 1 galaretka owoce leśne
- 200ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
Sernik jagodowy bez pieczenia – jak zrobić?
- Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia.
- Spód: herbatniki drobno pokruszyć. Masło rozpuścić i wymieszać. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać mieszankę z herbatników i ubić równą warstwę. Wstawić do lodówki.
- Masa serowa: żelatynę wymieszać z mlekiem, odstawić na kilka minut aby napęczniała. Po tym czasie podgrzać na małym ogniu aby żelatyna się rozpuściła (nie można zagotować). Przestudzić. Śmietankę ubić, dodać ser, cukier puder i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę. Masę serową podzielić na pół. Jedną część odstawić. Drugą część również podzielić na pół, do każdej dodać jagody, z tym, że do jednej części dodajemy ich więcej aby masa nabrała ciemniejszego koloru. Obie masy z jagodami zmiksować blenderem.
- Na spód herbatnikowy wlać część białej masy, następnie na zmianę łyżką kłaść masy zabarwione jagodami. Na koniec wylać pozostałą białą masę serową. Wierzch wyrównać. Sernik posypać dodatkowymi jagodami, wstawić do lodówki do stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na sernik. Wstawić ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem sernik podzielić na porcje i każdą udekorować ubitą z cukrem pudrem śmietaną.
Sernik jagodowy bez pieczenia – dodatkowe informacje
Do ciasta można użyć mrożonych jagód. Należy jednak pamiętać, że masa będzie szybciej tężała gdy owoce będą zmrożone.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik Jaffa
Następny przepis: Sernik jagodowy z polewą z mleka w proszku.