Sernik idealny

Sernik idealny

Zapraszamy do odkrycia sekretu sernika idealnego, który zachwyci tym, jak doskonale łączy w sobie kremową konsystencję i delikatny smak. Prawdziwie królewski deser, który dzięki prostym składnikom, możemy przygotować we własnej kuchni. Sernik idealny to nie tylko połączenie tradycji i nowoczesności, ale także doskonały pomysł na słodki akcent podczas rodzinnych spotkań czy uroczystych przyjęć. Bogactwo smaku i aromatu, kuszący wygląd i niepowtarzalna tekstura sprawiają, że to ciasto to kwintesencja doskonałości wśród słodkich wypieków. Czas odkryć, czym jest idealny sernik!

Składniki:

  • blacha: 28cm średnica, 7cm wysoka – ale sernik urósł wyższy
  • 1kg białego sera białego śmietankowego
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 500g serka homogenizowanego waniliowego (czasem kupuję opakowanie 450g i takie dodaję)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 6 jajek

Sernik idealny – jak zrobić?

  1. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym aż do otrzymania pięknej, gęstej żółtej masy. Zwalniamy obroty miksera do minimum i dodajemy porcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników.

    Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego.

  2. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką – nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy i uderzamy formą w blat / deskę kuchenną około 3 razy. Wstawiamy ciasto do piekarnika.

  3. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C do momentu uzyskania pięknej jasno złotej skórki. Zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy około 2 godzin. Zaraz po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika, a gdy upłynie 15 minut wyciągamy sernik i pozostawiamy w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

Sernik idealny – dodatkowe informacje

Sernik piekę z termoobiegiem.

W trakcie pieczenia nie zaglądamy do piekarnika.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jak to mówi moja ciocia, jajka na sernik mają leżeć dobę poza lodówką.

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Ser typu „kiełbasa” to tłusty twaróg mielony, bardzo różni się konsystencją i smakiem od „wiaderka”.

Jeśli chcecie dodać brzoskwinie, to powinny być one mocno osuszone, takie prosto z puszki też można dodać, ale wtedy dodajemy 1 kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SERNIK ISAURA.
Następny przepis: Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode