Sernik gotowany z mleka i jaj
Jeśli jesteś miłośnikiem sernika, ale szukasz odmiany od tradycyjnych receptur, ten wykwintny przepis jest dla Ciebie. Sernik gotowany z mleka i jaj, alternatywa dla pieczonej wersji ciasta, jest prawdziwą gratką dla każdego smakosza. Idealny na każdą okazję, ten sernik na zimno łączy w sobie kremową konsystencję z bogatą smakową paletą. Wyróżnia go delikatny smak mleka, przełamany nutą świeżych jajek i kuszącej śmietany. Ten nieskomplikowany w przygotowaniu deser zachwyci nie tylko swym wyglądem, ale przede wszystkim niepowtarzalnym, niezwykle aksamitnym smakiem. Czas na odrobinę kulinarnego szaleństwa i wypróbowanie sernika gotowanego z mleka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Masa serowa:
- 1 kostka masła
- 2 litry mleka 3,2%
- 1/2 litra śmietany 18%
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- olejek cytrynowy lub pomarańczowy
- Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
Sernik gotowany z mleka i jaj – jak zrobić?
- Jaj rozbić trzepaczką na jednolitą masę ze śmietaną. Mleko zagotować. Wlać do gotującego się mleka masę jajeczno – śmietanową. Gotować na małym ogniu aż oddzieli się twaróg od serwatki, trwa to ok 5-10 min. Powstały ser odcedzić przez bardzo gęste sito lub przeznaczoną do tego tetrową pieluchę lub gazę. Pozostawić ser do odsączenia nadmiaru płynu aż do ostygnięcia.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać stopniowo ser (jeśli jest grudkowaty wcześniej zemleć go raz przez maszynkę). Do uzyskanej masy serowej dodać do smaku aromat.
- Białka ubić z cukrem dodać żółtka – ubić wszystko na sztywno. Dodać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej i wyłożonej papierem prostokątnej formy. Piec w temp. ok 180 stopni przez 20-25 min.
- Ostygnięte ciasto biszkoptowe przekroić na pół. Masę serową wyłożyć na jedną część ciasta przykryć drugą. Wszystko posypać dla dekoracji cukrem pudrem, perełkami i posypką czekoladową.
Sernik gotowany z mleka i jaj – dodatkowe informacje
Sernik na zimno gotowany z mleka, jajek i śmietany można wzbogacić o owoce typu maliny, truskawki czy jagody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi
Następny przepis: SERNIK ISAURA.