Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi to niebanalna odmiana klasycznego deseru. Tradycyjny smak sera zwieńczony jest delikatnymi plackami o subtelnym miodowym smaku. Deser pełen jest sprzeczności – soczysty i jednocześnie lekko chrupiący, słodki, ale przy tym wyraźnie serowy. Sernik ten wielokrotnie pojawiał się na dziennikach kulinarne, w tym w programie „Kwestia smaku”. Jeżeli idzie o wersje dostępne na YouTube, nie zabraknie tam również licznych przepisów, które zachęcają do próby domowej wersji tego klasycznego deseru. Jego przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale efekt końcowy zdecydowanie rekompensuje trud.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 150 g białej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 150 g orzechów włoskich

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi – jak zrobić?

  1. Ciasto: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Można się w tym celu posłużyć malakserem a potem tylko chwilę ciasto ręcznie zagnieść aby było gładkie. Gotowe ciasto dzielimy na 3 jednakowe części. Każdą z nich wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane placki pieczemy po kolei ok. 15 minut w 200 stopniach i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Masa serowa: W dużym garnku roztapiamy masło, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka oraz cukry, dokładnie mieszamy i całość zagotowujemy na średnik ogniu żeby się nie przypaliło. Kiedy zacznie bulgotać dodajemy mąkę z budyniem i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Kiedy ponownie masa się zagotuje odstawiamy z palnika. Ciepłym serem przekładamy kruche placki i odstawiamy do wystygnięcia następnie wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
  3. Polewa: czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego 🙂

Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi – dodatkowe informacje

Zamiast cynamonu można dodać przyprawy do piernika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik gotowany na biszkopcie
Następny przepis: Sernik gotowany z mleka i jaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode