Sernik gotowany na biszkopcie
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 6 jaj
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- Łyżka kakao
- 4 łyżki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego, zmielonego
- 1/2 szkl. Mleka
- 1 budyń waniliowy
- ½ szkl. Cukru
- 3 jajka
- 150 g masła
- 1 op. cukru waniliowego
- Aromat pomarańczowy, odrobina skórki z pomarańczy
Sernik gotowany na biszkopcie – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180′(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki. Upiec takie dwa biszkopty, tak żeby było 4 placki. Do ciasta wykorzystamy trzy z nich. -
2.
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, jajkami, serem i aromatem (ewentualnie skórką pomarańczową). Potem postawić na kuchence i na małym ogniu podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masą przełożyć blaty biszkoptów. Wierzch udekorować płatkami czekoladowymi lub pokruszonymi biszkoptami. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej.
Porady – Sernik gotowany na biszkopcie – dodatkowe informacje
blaszka 24×33
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik fale dunaju
Następny przepis: Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi