Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

Czy szukasz oryginalnego przepisu na sernik? Wypróbuj nasz sernik gotowany na biszkopcie. Ten tradycyjny deser to prawdziwa gratka dla miłośników serników. Wyjątkową nutę smaku zapewnia biszkopt, który zamiast tradycyjnego spodu, pełni funkcję warstwy przekładanej serem gotowanym. To idealne połączenie, które sprawi, że sernik zyska lekkość i unikalny aromat. Można go podać na specjalne okazje lub jako słodki akcent do codziennej kawy. Sernik gotowany przekładany biszkoptem to smaczna alternatywa dla klasycznego ciasta na bazie ciastek. Zanurz się w kremowy sernik z lekką nutą biszkoptu.

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • Łyżka kakao
  • 4 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera twarogowego, zmielonego
  • 1/2 szkl. Mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • ½ szkl. Cukru
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • Aromat pomarańczowy, odrobina skórki z pomarańczy

Sernik gotowany na biszkopcie – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce kakao i mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180′(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki. Upiec takie dwa biszkopty, tak żeby było 4 placki. Do ciasta wykorzystamy trzy z nich.

  2. 2.
    Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem, jajkami, serem i aromatem (ewentualnie skórką pomarańczową). Potem postawić na kuchence i na małym ogniu podgrzewać do zagotowania. W mleku rozpuścić budyń, wlać do gotującego się sera. Mieszać do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą masą przełożyć blaty biszkoptów. Wierzch udekorować płatkami czekoladowymi lub pokruszonymi biszkoptami. Całość schłodzić do całkowitego stężenia masy serowej.

Porady – Sernik gotowany na biszkopcie – dodatkowe informacje

blaszka 24×33


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik fale dunaju
Następny przepis: Sernik gotowany przekładany plackami miodowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode