Sernik fale dunaju
Sernik Fale Dunaju to unikalny deser, który łączy smaki klasycznego sernika z owocową kompozycją utrzymaną w stylistyce popularnej ciastki kruchej – w kształcie fal. Ten słodki przysmak zagościł w sercach wielu smakoszy dzięki niepowtarzalnej mieszance sera, jajek, cukru i mąki, podkręconej kwaskowatym akcentem jabłek. To propozycja idealna na każdą okazję – rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu dla osłodzenia codziennych chwil. Podawany zarówno na ciepło, jak i na zimno, sernik Fale Dunaju z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Przygotowanie go to prawdziwa przygoda kulinarzna!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Forma: 38×24 cm
- 5 dużych jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru kryształu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka pasty waniliowej
- Masa serowa:
- 750 sera białego półtłustego
- 1 1/2 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
- 4 jajka duże
- pomarańcza duża
- cytryna duża
- łyżeczka pasty waniliowej
Sernik fale dunaju – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić z szczyptą soli na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier miksując, następnie dodać żółtka, wymieszać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, olej i pastę waniliową. Miksując wszystko na najmniejszych obrotach miksera. Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika na 160 stopni i piec 20 minut. Wystudzić i pokroić wzdłuż na równe paski.
- Ser mielimy na najmniejszym sicie, białka ubijamy na sztywno. Do miksera przekładamy jajka i ubijamy z żółtkami na kogel mogel, następnie dodajemy pastę waniliową, budyń w proszku oraz pomarańczę i cytrynę startą na drobnych oczkach tarki, wyciskamy sok z owoców i dodajemy do masy serowej. Masę serową mieszamy z ubitymi białkami.
- Na spód wylewamy trochę masy serowej, następnie układamy w odstępach po 4 paski biszkoptu, luki wypełniamy masą serową i kolejno układamy paski biszkoptu tworząc tzw. ,,szachwonicę,, tak tworzyć warstwy aż do wyczerpania składników. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić na kratce kuchennej.
Sernik fale dunaju – dodatkowe informacje
Zamiast pasty waniliowej można użyć aromatu waniliowego. Zamiast pomarańczy i cytryny możesz użyć aromatów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik dyniowy
Następny przepis: Sernik gotowany na biszkopcie