Sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Oto przepis na niezwykle aromatyczny i pięknie pomarańczowy sernik dyniowy. To wyjątkowy deser, który doskonale łączy w sobie soczystość dyni z naturalną kremowością sernika. Wspaniały smak i cudowny zapach, który unosi się podczas pieczenia, sprawi, że sernik z dynią stanie się hit na twoim stole – nie tylko podczas sezonu jesienno-zimowego, ale i w każdej innej porze roku. Przygotuj się na niebotyczne doznania kulinarne i cieszenie się słodko-kremowym smakiem tego niepowtarzalnego wypieku. To prawdziwie królewska propozycja dla wszystkich miłośników dyni i sernika.

Składniki:

  • Spód:
  • 200 g maślanych kakaowych herbatników
  • 80 g masła
  • Sernik:
  • 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
  • 300 g pure z dyni
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)

Sernik dyniowy – jak zrobić?

  1. Pure z dyni: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
  2. Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  3. Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao.

Sernik dyniowy to pyszny i nietypowy deser, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Spróbuj tego przepisu na sernik z dynią i zaskocz swoich bliskich!

Sernik dyniowy – dodatkowe informacje

Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.

Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.

Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik Ewy
Następny przepis: Sernik francuski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode