Sernik dyniowy
Oto przepis na niezwykle aromatyczny i pięknie pomarańczowy sernik dyniowy. To wyjątkowy deser, który doskonale łączy w sobie soczystość dyni z naturalną kremowością sernika. Wspaniały smak i cudowny zapach, który unosi się podczas pieczenia, sprawi, że sernik z dynią stanie się hit na twoim stole – nie tylko podczas sezonu jesienno-zimowego, ale i w każdej innej porze roku. Przygotuj się na niebotyczne doznania kulinarne i cieszenie się słodko-kremowym smakiem tego niepowtarzalnego wypieku. To prawdziwie królewska propozycja dla wszystkich miłośników dyni i sernika.
admin
Składniki:
- Spód:
- 200 g maślanych kakaowych herbatników
- 80 g masła
- Sernik:
- 1 kg sera mielonego (może być z wiaderka)
- 300 g pure z dyni
- 3 duże jajka
- 2 żółtka
- 200 g cukru
- 150 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 1 budyń śmietankowy
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)
- 2 łyżki gorzkiego kakao (do posypania)
Sernik dyniowy – jak zrobić?
- Pure z dyni: Dynię pokroić na kawałki, oczyścić z nasion, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem), do miękkości. Przestudzić, zdjąć skórkę i zmiksować na pure.
- Spód: Herbatniki rozdrobnić w mikserze z ostrzami lub pokruszyć w woreczku za pomocą wałka. Dodać miękkie masło i zagnieść. Herbatniki wyłożyć do tortownicy (23cm) i dokładnie wylepić spód. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Masa serowa: Do sera dodać cukier, jajka, żółtka, ekstrakt z wanilii, mleko skondensowane, cynamon i pure z dyni. Wymieszać łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować na bardzo wolnych obrotach. Dodać budyń i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na spód z herbatników. Sernik piec przez 15 minut w temp. 175 stopni, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec sernik przez 1 godzinę i 30 minut. Studzić w zamkniętym piekarniku przez 40 minut. Wyjąć sernik i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem i gorzkim kakao.
Sernik dyniowy to pyszny i nietypowy deser, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach. Spróbuj tego przepisu na sernik z dynią i zaskocz swoich bliskich!
Sernik dyniowy – dodatkowe informacje
Jeśli wierzch sernika w trakcie pieczenia zacznie się mocno rumienić można przykryć go folią aluminiową.
Krótkie mieszanie składników sprawi, że sernik będzie delikatny i po upieczeniu nie opadnie.
Jeśli używacie samodzielnie zmielonego twarogu lub ten z wiaderka jest bardzo gęsty można dodać do masy niepełną szklankę śmietany 30 %, sernik będzie delikatniejszy.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.