Sernik dla diabetyków ( na małą tortownicę)

Sernik dla diabetyków ( na małą tortownicę)

Nie musisz rezygnować ze słodkich przyjemności, nawet jeśli jesteś diabetykiem. Przedstawiamy przepis na idealny deser dla osób, które monitorują swój poziom cukru we krwi. Oto sernik na zimno dla diabetyków, odpowiednio dostosowany do ich specjalnych potrzeb dietetycznych. Możliwość przygotowania go w małej tortownicy sprawia, że jest idealny dla małych rodzin lub osób mieszkających samotnie. Właśnie taka wersja sernika dla cukrzyków to wspaniała okazja, by cieszyć się ulubionym deserem, nie martwiąc się o swoje zdrowie. Składniki zostały tak dobrane, by dostarczać niezbędne substancje odżywcze, jednocześnie unikając składników potencjalnie szkodliwych.

Składniki:

  • Kilogram chudego twarogu
  • 3 jajka
  • Szklanka fruktozy
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • Sól
  • Na spód: 75 dag herbatników pełnoziarnistych
  • 75 dag otrębów z żurawiną
  • 40 g masła
  • Na polewę czekoladową: pół kostki masła
  • 100 g fruktozy
  • 3 łyżki wody
  • 30 g ciemnego gorzkiego kakao

Sernik dla diabetyków (na małą tortownicę) – jak zrobić?

  1. Zmiksuj herbatniki, otręby i masło blenderem, aby uzyskać masę przypominającą mokry piasek.
  2. Lekko natłuść tortownicę i wyłóż na jej dnie masę herbatnikową, lekko ją dociskając. Wstaw na 20 minut do lodówki.
  3. Zemlej twaróg, a następnie dodaj fruktozę, budynie i szczyptę soli. Utrzyj na gładką masę.
  4. Dalej ucierając, dodawaj po jednym jajku do masy serowej.
  5. Przelej masę serową na spód herbatników w tortownicy.
  6. Umieść tortownicę w większej formie zalanej wrzątkiem i piecz godzinę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
  7. Pozostaw sernik w wyłączonym piekarniku na 15 minut.
  8. Przygotuj polewę: podgrzewaj wszystkie składniki na ogniu, aż całkowicie się połączą.
  9. Kontynuuj gotowanie polewy na małym ogniu przez około 6 minut, aż zacznie gęstnieć.
  10. Polij ostudzony sernik przygotowaną polewą.
  11. Przenieś sernik do chłodnego miejsca i pozostaw tam.

Sernik na zimno dla diabetyków można również nazwać sernikiem dla cukrzyków.

Sernik dla diabetyków (na małą tortownicę) – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik dietetyczny
Następny przepis: Sernik Ewy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode