sernik dietetyczny z galaretką – dukan
Ten sernik dietetyczny na zimno z galaretką to doskonała opcja dla wszystkich miłośników fit słodkości oraz zwolenników diety Dukana. Idealna równowaga smaku i dietetycznej wartości to coś, co wyróżnia ten przepis. Wykorzystanie galaretki nie tylko dodaje lekkości, ale także pięknie podkreśla smak kremowego sernika. Zakochasz się w tym przepisie za jego prostotę wykonania, niską kaloryczność oraz satysfakcjonujący efekt końcowy. To prawdziwa uczta dla ciała i ducha. Zapraszamy do wypróbowania tego przepisu na sernik dietetyczny z galaretką – Dukan, kt niemal topi się w ustach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- składniki na „kostkę”:
- herbata owocowa – użyłam sypanej – 3 łyżeczki
- żelatyna – 1 łyżeczka na 100ml wody
- wrzątek, słodzik
- składniki na masę serkową:
- serek homo – użyłam 4 x 130g smak jabłko-cynamon (tutti z Biedronki)
- mały jogurt
- słodzik
- wrzątek, żelatyna – 4 łyżeczki
Sernik dietetyczny z galaretką – dukan – jak zrobić?
-
1.
galaretka:
* herbatę zaparzamy i słodzimy, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie
* żelatynę przelewamy przez sitko do herbaty, mieszamy, dolewamy wody – ja użyłam 8 łyżeczek żelatyny, więc dolałam wody do 800ml
* niski pojemnik ( ja użyłam miski wielkości 35cm x 22cm – można użyć brytfanki) wykładamy dokładnie folią aluminiowa (galaretka odchodzi od niej bez problemu) i wlewamy galaretkę. Wstawiamy do lodówki -
2.
masa serowa:
* żelatynę rozpuszczamy we wrzątku
* słodzik rozkruszamy (lub rozpuszczamy w małej ilości wrzątku – szybszy sposób) serki mieszamy z jogurtem i słodzikiem, dodajemy żelatynę do masy – również przez sitko (robię tak zawsze, gdyż często powstawały mi grudki, które mimo zmiksowania i tak zostawały.. )
* stężałą galaretkę wyciągamy z pojemnika, kroimy w kostkę, dodajemy do masy serkowej i mieszamy
* przelewamy do dowolnego naczynia (ja użyłam keksówki – 26cm x 12cm) i wkładamy do lodówki
xxxx – dodatkowe informacje
Sernik dietetyczny z galaretką – dukan
Porada: galaretkę zrobiłam dzień wcześniej