Sernik dietetyczny
Odkryj przyjemność jedzenia deserów bez poczucia winy dzięki naszemu sernikowi dietetycznemu z budyniem. Ten przepis łączy cudownie lekką konsystencję sernika z subtelnym, waniliowym akcentem budyniu. Idealny dla osób dbających o formę, może stać się ulubionym przysmakiem całej rodziny. Składniki są proste i łatwe do zdobycia, a wykonanie nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Więc jeśli szukasz deseru, który nie tylko zaspokoi Twoją potrzebę słodkości, ale także pomoże Ci utrzymać zdrową dietę, ten sernik dietetyczny z budyniem jest właśnie dla Ciebie.
admin
Składniki:
- 600 g chudego twarogu
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- budyń waniliowy bez cukru
- szczypta soli
- 1 łyżka masła
- około 2 łyżki tartej bułki lub kaszy manny
Sernik dietetyczny – jak zrobić?
-
1.
Zmielony twaróg włóż do miski, dodaj żółtka zmiksowane z cukrem trzcinowym, dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywno, połącz z masą serową delikatnie wymieszaj do połączenia składników dodaj mąkę i budyń waniliowy bez cukru.
Tortownice o średnicy 22 cm, wysmaruj masłem, posyp tartą bułką albo kaszą manną. Ciasto przełóż do tortownicy i piec do 50 – 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 160 – 170 stopni.
Po upieczeniu ciasto wystudź w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik dietetyczny – dodatkowe informacje
Czas przygotowania 30 minut + czas pieczenia 60 minut
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik czekoladowy z wiśniami
Następny przepis: sernik dietetyczny z galaretką - dukan