Sernik czekoladowy z wiśniami

Sernik czekoladowy z wiśniami

Przepis na sernik czekoladowy z wiśniami to doskonały sposób na połączenie dwóch ulubionych smaków – słodkiej czekolady i soczystych wiśni. Idealny do podania na specjalne okazje, spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, a także jako podwieczorek czy deser na zakończenie posiłku. Ten sernik jest idealny dla wielbicieli intensywnych, słodko-kwaśnych smaków. Zapewni pełnię wrażeń zarówno miłośnikom tradycyjnych wypieków jak i nowoczesnych, oryginalnych połączeń smakowych. Jego nasycenie smaku czekolady świetnie kontrastuje z delikatnie kwaskowatymi wiśniami, co tworzy niezapomniane połączenie.

Składniki:

  • Ciasto na spód:
  • 75 g masła lub margaryny
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa:
  • 500 g białego sera mielonego (z wiaderka)
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 mleczna czekolada 100g
  • 2 jajka
  • 1/2 budyniu w proszku o smaku czekoladowym
  • 1/2- 3/4 szklanki wiśni z syropu lub kompotu
  • Polewa wiśniowa:
  • 150 ml syropu z dodanych do sernika wiśni
  • 50 ml wody
  • 2 lekko zaokrąglone łyżeczki żelatyny

Sernik czekoladowy z wiśniami – jak zrobić?

  1. Ciasto na spód:
    Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto. Początkowo, zagniatając ciasto, możecie mieć wrażenie, że wychodzi kruszonka ale po ok. 1 minucie przekonacie się, że zaczyna tworzyć bryła ciasta (sprawdzone kilkakrotnie). Wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Piec 20 minut w 180°C. Na większą blaszkę wystarczy wziąć 1 i 1/2 porcji ciasta.
  2. Masa serowa:
    Do sera dodać brązowy cukier, jajka i budyń. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić na parze, dodać do masy serowej, wymieszać. Wylać na podpieczony spód. Piec 1 godzinę w 170°C.
  3. Polewa wiśniowa:
    Do rondelka wlać syrop wiśniowy i wodę, zagotować. Wsypać żelatynę, mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić. Gdy galaretka zacznie się lekko zsiadać, wylać ją na wierzch ostudzonego sernika i równomiernie rozprowadzić. Zostawić w chłodzie aż wierzch całkowicie się zsiądzie.

Sernik czekoladowy z wiśniami – dodatkowe informacje

Zamiast syropu z wiśni można zastosować do polania sernika galaretkę wiśniową rozpuszczoną w zmniejszonej o ok. 50 ml ilości wody. Można także zrezygnować z wiśni i zrobić sernik czekoladowy bez dodatków, ale z galaretką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami
Następny przepis: Sernik dietetyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode