Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami

Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami

Czy jest coś lepszego niż połączenie smaku czekolady, delikatnego sera i chrupiącego ciasta? Nasz unikalny przepis na sernik czekoladowy na kruchym spodzie z rodzynkami to prawdziwy rarytas dla smakoszy. To doskonałe połączenie wyrazistego smaku kakao, kremowej konsystencji sera i ciężaru idealnie kruchego ciasta. Całość dopełniają słodkie rodzynki, które dodają deserowi nie tylko charakteru, ale również dodatkowej barwy i smaku. Ten łatwy do przygotowania sernik czekoladowy na kruchym cieście dostarczy Ci i Twoim gościom prawdziwej uczty dla podniebienia. Spróbuj go już dzisiaj.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • pół szklanki cukru pudru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiadereczku)
  • 2 żółtka
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka rodzynek
  • Pianka:
  • 4 białka
  • 1 pół szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 2 łyżki kaszy manny

Sernik czekoladowy na kruchym spodzie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche od mąki krupczatki, więc lepiej wałkować po kawałku ciasta i wylepiać nim dno blaszki. Następnie oprószamy je kaszą manną i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
  3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budynie w proszku i kakao, dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na masę serową.
  4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Przestudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.
  5. Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami – dodatkowe informacje

Zamiast sera w wiadereczku można użyć innego sera, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik czekoladowo-waniliowy
Następny przepis: Sernik czekoladowy z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode