Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami
Czy jest coś lepszego niż połączenie smaku czekolady, delikatnego sera i chrupiącego ciasta? Nasz unikalny przepis na sernik czekoladowy na kruchym spodzie z rodzynkami to prawdziwy rarytas dla smakoszy. To doskonałe połączenie wyrazistego smaku kakao, kremowej konsystencji sera i ciężaru idealnie kruchego ciasta. Całość dopełniają słodkie rodzynki, które dodają deserowi nie tylko charakteru, ale również dodatkowej barwy i smaku. Ten łatwy do przygotowania sernik czekoladowy na kruchym cieście dostarczy Ci i Twoim gościom prawdziwej uczty dla podniebienia. Spróbuj go już dzisiaj.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- pół szklanki mąki krupczatki
- pół szklanki cukru pudru
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- Masa serowa:
- 1 kg sera na sernik (u mnie gotowy w wiadereczku)
- 2 żółtka
- 3 całe jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- 15 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka rodzynek
- Pianka:
- 4 białka
- 1 pół szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
- 2 płaskie łyżki kakao
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- 2 łyżki kaszy manny
Sernik czekoladowy na kruchym spodzie
Sposób przygotowania:
- Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche od mąki krupczatki, więc lepiej wałkować po kawałku ciasta i wylepiać nim dno blaszki. Następnie oprószamy je kaszą manną i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
- Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
- Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budynie w proszku i kakao, dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na masę serową.
- Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Przestudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami – dodatkowe informacje
Zamiast sera w wiadereczku można użyć innego sera, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik czekoladowo-waniliowy
Następny przepis: Sernik czekoladowy z wiśniami