sernik czekoladowy

sernik czekoladowy

Czy jest coś lepszego niż połączenie dwóch ulubionych smaków: sernika i czekolady? Ten przepis na sernik czekoladowy spełni marzenia wszystkich wielbicieli ciast i deserów. Jest on idealny na różne okazje – zarówno te specjalne, jak urodziny czy święta, jak i zwykłe, leniwe popołudnia. Sernik z czekoladą to pyszny sposób na zaspokojenie słodkiego zęba. W naszym przepisie skupimy się na tym, jak stworzyć idealną, kremową teksturę i intensywny, czekoladowy smak. Bądź gotowy na przyjemność, która rozpływa się w ustach, bo taki właśnie jest sernik czekoladowy pieczony według naszego przepisu.

Składniki:

  • 1 kg sera (użyłam sera wiaderkowego marki Dr. Oetker)
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego (użyłam własnego z dodatkiem wanilii)
  • 200 gram czekolady gorzkiej (użyłam marki Wedel)
  • 100 gram śmietany kremówki 30%
  • ciasteczkowy spód:
  • 170 gram ciasteczek zbożowych (polecam Holenderskie lub Elitki z Biedronki)
  • 70 gram stopionego masła
  • 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

Sernik czekoladowy – jak zrobić?

  1. Ser i śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny wcześniej, aby się ogrzały, zlewamy serwatkę, która się z góry oddzieliła na serze. Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.
  2. Twaróg przekładamy do miski, zasypujemy cukrami i miksujemy do dokładnego połączenia składników, dodajemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy. Następnie dodajmy śmietanę kremówkę (nie ubitą) i znów chwilkę miksujemy, dodajemy po jednym jaju, ucieramy.
  3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko ją schładzamy (ma być lekko ciepła i wciąż płynna), dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej ( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera), następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy (blenderem koniecznie).
  4. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Sernik czekoladowy to pyszne i sycące danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekolady. Wykorzystaj ten przepis i ciesz się wspaniałym smakiem tego tradycyjnego wypieku. Smacznego!

sernik czekoladowy – dodatkowe informacje

Przed zdjęciem obręczy z tortownicy, obkrojmy sernik dookoła nożem, wtedy nam nie popęka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik Crème brûlée
Następny przepis: Sernik czekoladowo-waniliowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode