Sernik Crème brûlée

Sernik Crème brûlée

Stworzenie niezapomnianego deseru, który zaimponuje gościom zarówno smakiem, jak i prezentacją, nie musi być trudne. Dla miłośników klasycznego francuskiego deseru Crème brûlée, przygotowałam specjalny przepis. Połączenie doskonałości Crème brûlée z polskim sernikiem, to prawdziwy hit na każdym przyjęciu. Sernik Crème brûlée, z kremowym środkiem i karmelową skorupką na wierzchu, to rozkosz dla podniebienia. Nie tylko wygląda olśniewająco, ale także smakuje nieziemsko. To nie jest zwykły sernik, ale połączenie dwóch klasycznych deserów w jednym. Bez względu na to, czy szukasz inspiracji na deser dla specjalnej okazji, czy po prostu chcesz rozpieścić swoje kubki smakowe, ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania tortownicy o średnicy 23-24cm
  • Spód:
  • 200 g ciasteczek kakaowych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • Masa serowa:
  • 500 g twarogu z wiaderka w temperaturze pokojowej
  • 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 36%
  • Crème brûlée:
  • 420 ml śmietanki 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • Dodatkowo:
  • cukier do karmelizacji (około 6 łyżek)

Sernik crème brûlée – jak zrobić?

  1. Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia. Wyłączyć palnik, dodać białą czekoladę i wymieszać do połączenia. Wystudzić do temp. pokojowej.
  2. Masło rozpuścić i przestudzić.
  3. Ciastka zmielić drobno, dodać masło i wylepić dokładnie dno formy. Na czas przygotowywania sernika wstawić spód do lodówki.
  4. Masę twarogową włożyć do misy i wymieszać tylko do połączenia. Dodać cukier i mąkę. Wymieszać do połączenia.
  5. Dodać jajka i wymieszać całość do połączenia.
  6. Masę czekoladową zahartować przed dodaniem do sernika: dodać kilka łyżek masy serowej do czekolady, wymieszać. Następnie wlać wszystko do masy serowej i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
  7. Na blaszkę z piekarnika wlać wodę i włożyć do rozgrzanego piekarnika na dolny poziom. Wyżej postawić ruszt, na którym będzie się piekł sernik. (175 st. góra-dół)
  8. Na spód ciasteczkowy wylać masę serową. Piec przez pierwsze 15 min. w 175 st. góra-dół. Następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze godzinę.
  9. Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć ostrożnie sernik i przygotować górną warstwę. Śmietankę z cukrem zagotować. W osobnej misce wymieszać żółtka i stopniowo wlewać masę śmietanową cały czas mieszając.
  10. Łyżka po łyżce bardzo powoli wlewać masę śmietanową na sernik. Uważać, aby nie zrobić dziury w cieście.
  11. Ostrożnie przenieść sernik do piekarnika i piec w tej samej temperaturze przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi czki na 30 min. Następnie wystudzić sernik do temperatury pokojowej i kolejno włożyć do lodówki na noc do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować go palnikiem.

Słowa kluczowe: krem brulee moje wypieki, creme brulee moje wypieki, krem brulee thermomix, sernik creme brulee

Sernik Crème brûlée – dodatkowe informacje

Piekąc sernik Crème brûlée w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej, można mieć pewność, że wyrośnie on równomiernie i nie opadnie. Przepis na ten wyjątkowy deser można znaleźć na stronie „moje wypieki” pod hasłami: krem brulee moje wypieki, creme brulee moje wypieki, krem brulee thermomix. Sernik creme brulee to doskonały wybór dla miłośników połączenia sernika i aromatycznego kremu brulee.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik cappuccino bez pieczenia
Następny przepis: sernik czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode