Sernik Crème brûlée
Stworzenie niezapomnianego deseru, który zaimponuje gościom zarówno smakiem, jak i prezentacją, nie musi być trudne. Dla miłośników klasycznego francuskiego deseru Crème brûlée, przygotowałam specjalny przepis. Połączenie doskonałości Crème brûlée z polskim sernikiem, to prawdziwy hit na każdym przyjęciu. Sernik Crème brûlée, z kremowym środkiem i karmelową skorupką na wierzchu, to rozkosz dla podniebienia. Nie tylko wygląda olśniewająco, ale także smakuje nieziemsko. To nie jest zwykły sernik, ale połączenie dwóch klasycznych deserów w jednym. Bez względu na to, czy szukasz inspiracji na deser dla specjalnej okazji, czy po prostu chcesz rozpieścić swoje kubki smakowe, ten przepis jest dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania tortownicy o średnicy 23-24cm
- Spód:
- 200 g ciasteczek kakaowych
- 3 łyżki roztopionego masła
- Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka w temperaturze pokojowej
- 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 200 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki 36%
- Crème brûlée:
- 420 ml śmietanki 36%
- 1/4 szklanki cukru
- 5 żółtek
- Dodatkowo:
- cukier do karmelizacji (około 6 łyżek)
Sernik crème brûlée – jak zrobić?
- Śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia. Wyłączyć palnik, dodać białą czekoladę i wymieszać do połączenia. Wystudzić do temp. pokojowej.
- Masło rozpuścić i przestudzić.
- Ciastka zmielić drobno, dodać masło i wylepić dokładnie dno formy. Na czas przygotowywania sernika wstawić spód do lodówki.
- Masę twarogową włożyć do misy i wymieszać tylko do połączenia. Dodać cukier i mąkę. Wymieszać do połączenia.
- Dodać jajka i wymieszać całość do połączenia.
- Masę czekoladową zahartować przed dodaniem do sernika: dodać kilka łyżek masy serowej do czekolady, wymieszać. Następnie wlać wszystko do masy serowej i wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Na blaszkę z piekarnika wlać wodę i włożyć do rozgrzanego piekarnika na dolny poziom. Wyżej postawić ruszt, na którym będzie się piekł sernik. (175 st. góra-dół)
- Na spód ciasteczkowy wylać masę serową. Piec przez pierwsze 15 min. w 175 st. góra-dół. Następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec jeszcze godzinę.
- Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć ostrożnie sernik i przygotować górną warstwę. Śmietankę z cukrem zagotować. W osobnej misce wymieszać żółtka i stopniowo wlewać masę śmietanową cały czas mieszając.
- Łyżka po łyżce bardzo powoli wlewać masę śmietanową na sernik. Uważać, aby nie zrobić dziury w cieście.
- Ostrożnie przenieść sernik do piekarnika i piec w tej samej temperaturze przez godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi czki na 30 min. Następnie wystudzić sernik do temperatury pokojowej i kolejno włożyć do lodówki na noc do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać cukrem i skarmelizować go palnikiem.
Słowa kluczowe: krem brulee moje wypieki, creme brulee moje wypieki, krem brulee thermomix, sernik creme brulee
Sernik Crème brûlée – dodatkowe informacje
Piekąc sernik Crème brûlée w niskiej temperaturze i w kąpieli wodnej, można mieć pewność, że wyrośnie on równomiernie i nie opadnie. Przepis na ten wyjątkowy deser można znaleźć na stronie „moje wypieki” pod hasłami: krem brulee moje wypieki, creme brulee moje wypieki, krem brulee thermomix. Sernik creme brulee to doskonały wybór dla miłośników połączenia sernika i aromatycznego kremu brulee.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik cappuccino bez pieczenia
Następny przepis: sernik czekoladowy