Sernik cappuccino bez pieczenia
Sernik cappuccino bez pieczenia to propozycja dla miłośników słodkości, którzy szukają nowych smaków. Cechuje go wyjątkowe połączenie smaku tradycyjnego sernika z nutami kawy, które tworzą aromatyczne cappuccino. Ta wersja sernika jest bardzo łatwa do przygotowania, ponieważ nie wymaga pieczenia. Wystarczy odpowiednio połączyć wszystkie składniki, rozłożyć masę na spodzie i odstawić do lodówki. Sernik cappuccino bez pieczenia to doskonałe rozwiązanie na szybki deser, który z pewnością zachwyci wszystkich gości. Idealny na wszelkiego rodzaju spotkania rodzinne, urodziny, czy spotkania ze znajomymi.
admin
Składniki:
- 0,5 kilograma sera białego
- 0,5 litra śmietany kremówki 30%
- 6 łyżek kawy cappuccino orzechowej
- 0,5 szklanki gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 8 łyżeczek żelatyny
- Poncz:
- 1 łyżka kawy cappuccino
- 0,5 szklanki gorącej wody
- Dodatkowo:
- 1 op. biszkoptów podłużnych
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- tortownica 22 cm.
- folia spożywcza
Sernik cappuccino bez pieczenia – jak zrobić?
- Ser mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach, kawę cappuccino rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Ser miksujemy razem z kawą na gładką masę. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i po łyżce sera z kawą. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do masy i miksujemy. Przygotowujemy poncz, kawę cappuccino rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w ostudzonej kawie i wykładamy nimi dno tortownicy. Wykładamy masę serową, wierzch sernika posypujemy startą czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik cappuccino – dodatkowe informacje
Do sernika możemy użyć dowolnego smaku kawy cappuccino.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik Biały puch
Następny przepis: Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą.