Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą.

Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą.

Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą to jedna z najsmaczniejszych potraw deserowych, które możemy przygotować. Powstała na podstawie tradycyjnego, domowego przepisu, którego sekret przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który wynika z zastosowania naturalnych składników najwyższej jakości, m.in. świeżego wiejskiego twarogu. Sernik jest wyjątkowo kremowy i delikatny, z subtelną nutą wanilii. Całość dopełnia kruche ciasto oraz słodka polewa, która dodaje deserowi elegancji. Dzięki temu przepisowi, sernik z wiejskiego sera stanie się prawdziwą gwiazdą każdej rodzinnej uroczystości.

Składniki:

  • Masa serowa
  • 1 kg białego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 ml (1/2 buteleczki) olejku cytrynowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • Ciasto
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • -oraz gotowa polewa czekoladowo =dwukolorowa- biało – brazowa.

Sernik bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą – jak zrobić?

  1. 1. Ser zmielić przez maszynkę najlepiej dwukrotnie albo nawet trzykrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać ser i pomieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Odstawić i przygotować ciasto. Utrzeć margarynę z cukrem, dodając kolejno całe jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać do sera ubite na sztywno białka, olejek, rodzynki i wymieszać.
  2. 2. Około 3 garście ciasta przełożyć do miski i rozrobić z 3/4 szklanki mleka. Wymieszać dobrze łyżką, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Resztę ciasta wlać na blachę. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i polać ją rzadkim ciastem. Wygładzić z wierzchu łyżką.
  3. 3. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.
  4. 4. Gotowy, wystudzony polać polewą czekoladową dwukolorową – pomieszać ze sobą polewę tak, żeby kolor polewy wyszedł jasno mleczny.

SMACZNEGO 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą to przepyszna i tradycyjna wypieka z wiejskiego sera. Składniki na około 20 porcji, a do przygotowania używamy dużej blachy.

CENA ZA PORCJE: około 1,20 zł

Im więcej razy zmielimy ser w maszynce, tym sernik będzie pulchniejszy! Polecam zmielać go conajmniej 3 razy.

Do ciasta można dodać kakao, dzięki czemu będzie miało ciemny kolor i smak kakaowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik cappuccino bez pieczenia
Następny przepis: sernik czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode