Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą.
Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą to jedna z najsmaczniejszych potraw deserowych, które możemy przygotować. Powstała na podstawie tradycyjnego, domowego przepisu, którego sekret przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Charakteryzuje się niepowtarzalnym smakiem, który wynika z zastosowania naturalnych składników najwyższej jakości, m.in. świeżego wiejskiego twarogu. Sernik jest wyjątkowo kremowy i delikatny, z subtelną nutą wanilii. Całość dopełnia kruche ciasto oraz słodka polewa, która dodaje deserowi elegancji. Dzięki temu przepisowi, sernik z wiejskiego sera stanie się prawdziwą gwiazdą każdej rodzinnej uroczystości.
admin
Składniki:
- Masa serowa
- 1 kg białego sera
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 ml (1/2 buteleczki) olejku cytrynowego
- 1/2 szklanki rodzynek
- Ciasto
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- -oraz gotowa polewa czekoladowo =dwukolorowa- biało – brazowa.
Sernik bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą – jak zrobić?
- 1. Ser zmielić przez maszynkę najlepiej dwukrotnie albo nawet trzykrotnie. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie dodać ser i pomieszać, dodać mąkę ziemniaczaną. Odstawić i przygotować ciasto. Utrzeć margarynę z cukrem, dodając kolejno całe jajka. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać do sera ubite na sztywno białka, olejek, rodzynki i wymieszać.
- 2. Około 3 garście ciasta przełożyć do miski i rozrobić z 3/4 szklanki mleka. Wymieszać dobrze łyżką, aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. Resztę ciasta wlać na blachę. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i polać ją rzadkim ciastem. Wygładzić z wierzchu łyżką.
- 3. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 60 minut.
- 4. Gotowy, wystudzony polać polewą czekoladową dwukolorową – pomieszać ze sobą polewę tak, żeby kolor polewy wyszedł jasno mleczny.
SMACZNEGO 🙂
xxxx – dodatkowe informacje
Sernik Bożeny z prawdziwego wiejskiego twarogu na cieście z polewą to przepyszna i tradycyjna wypieka z wiejskiego sera. Składniki na około 20 porcji, a do przygotowania używamy dużej blachy.
CENA ZA PORCJE: około 1,20 zł
Im więcej razy zmielimy ser w maszynce, tym sernik będzie pulchniejszy! Polecam zmielać go conajmniej 3 razy.
Do ciasta można dodać kakao, dzięki czemu będzie miało ciemny kolor i smak kakaowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik cappuccino bez pieczenia
Następny przepis: sernik czekoladowy