SERNIK BEZGLUTENOWY NA KRUCHYM SPODZIE JAGLANYM

SERNIK BEZGLUTENOWY NA KRUCHYM SPODZIE JAGLANYM

Zapraszamy do odkrycia przepisu na wyjątkowy sernik bezglutenowy na kruchym spodzie jaglanym. To propozycja dla osób, które prowadzą dietę bezglutenową lub po prostu szukają zdrowszej alternatywy dla tradycyjnych wypieków. Ten sernik jest równie pyszny, co jego klasyczny odpowiednik, ale dodatkowo wyróżnia się delikatnym, lekko orzechowym smakiem spodu z mąki jaglanej. Doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości, imprezie i codziennym stole. Jest to also świetna propozycja dla tych, którzy zwracają uwagę na jakość i zdrowy charakter spożywanych produktów, a jednocześnie cenią sobie wyśmienity smak. Wypróbuj nasz przepis, a przekonasz się, że zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne.

Składniki:

  • ciasto kruche
  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka karobu
  • łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • masa
  • 800 g twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka wody z Kewry do aromatu

1. Zagnieść składniki na ciasto na kruszonkę. Wysypać 3/4 ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć do dna. Wstawić blaszkę z ciastem i woreczek z resztą ciasta do lodówki.

2. W maszynce zemleć twaróg 2-3 razy. Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki. Do twarogu dodać żółtka, cukier, mleko, mąkę ziemniaczaną i aromat. Dokładnie wymieszać. Wyjąć białka z lodówki i ubić na sztywną pianę. Pianę dodawać partiami do twarogu i delikatnie mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Wyjąć oba ciasta z lodówki. Na spód w blaszce wylać masę twarogową, wygładzić i posypać resztą ciasta z woreczka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny i 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Serdecznie polecamy sernik bezglutenowy na kruchym spodzie jaglanym. Smacznego!

Sernik bezglutenowy na kruchym spodzie jaglanym – dodatkowe informacje

Blaszka 24×28
Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik bez spodu
Następny przepis: Sernik Biały puch

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode