SERNIK BEZGLUTENOWY NA KRUCHYM SPODZIE JAGLANYM
Składniki:
- ciasto kruche
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka karobu
- łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- masa
- 800 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka wody z Kewry do aromatu
1. Zagnieść składniki na ciasto na kruszonkę. Wysypać 3/4 ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć do dna. Wstawić blaszkę z ciastem i woreczek z resztą ciasta do lodówki.
2. W maszynce zemleć twaróg 2-3 razy. Oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki. Do twarogu dodać żółtka, cukier, mleko, mąkę ziemniaczaną i aromat. Dokładnie wymieszać. Wyjąć białka z lodówki i ubić na sztywną pianę. Pianę dodawać partiami do twarogu i delikatnie mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Wyjąć oba ciasta z lodówki. Na spód w blaszce wylać masę twarogową, wygładzić i posypać resztą ciasta z woreczka. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny i 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Serdecznie polecamy sernik bezglutenowy na kruchym spodzie jaglanym. Smacznego!
Sernik bezglutenowy na kruchym spodzie jaglanym – dodatkowe informacje
Blaszka 24×28
Składniki na masę serową muszą być w temperaturze pokojowej.