Sernik bez spodu

Sernik bez spodu

Sernik bez spodu to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają ten tradycyjny deser, ale chcą spróbować czegoś innego. Ten przepis na sernik bez spodu jest niezwykle prosty i szybki do wykonania, bez konieczności zajmowania się ciastem. Dzięki temu, smak sera jest bardziej intensywny i stanowi główną nutę tego pysznego deseru. Sernik bez ciasta jest lekko kruchy, ale jednocześnie kremowy i aksamitny w smaku. Ten przepis na sernik bez spodu stanowi doskonałą propozycję na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • 1 kg sera mielonego, śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki maki ziemniaczanej
  • Starta skórka z cytryny
  • Garść mrożonego agrestu
  • Masło do wysmarowania formy

Prosty przepis na sernik bez spodu

  1. W małej misce roztrzepujemy lekko jajka.
  2. W większej misce ucieramy mikserem ser i cukier puder, aż uzyskamy kremową konsystencję. Wtedy, powoli, do sera dodajemy jajka. Następnie, ciągle mieszając mikserem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy skórkę cytrynowa i wrzucamy owoce.
  3. Ciasto przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem. Przed włożeniem do piekarnika formę kilka razy lekko uderzamy o stół – ciasto opadnie na dno, odpowietrzy się, a agrest wyjdzie na wierzch.
    Sernik bez spodu pieczemy około godziny w 180st.

Sernik bez spodu – dodatkowe informacje

W swoim przepisie Gordon używa świeżych malin. Ja wykorzystałam mrożony agrest, który parę miesięcy temu posłużył mi do przygotowania nalewki agrestowej 😉 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/agrestowka-3

W zasadzie można użyć dowolnych, drobnych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sernik bez mielenia
Następny przepis: SERNIK bez SERA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode