Sernik bez spodu
Sernik bez spodu to doskonała propozycja dla tych, którzy kochają ten tradycyjny deser, ale chcą spróbować czegoś innego. Ten przepis na sernik bez spodu jest niezwykle prosty i szybki do wykonania, bez konieczności zajmowania się ciastem. Dzięki temu, smak sera jest bardziej intensywny i stanowi główną nutę tego pysznego deseru. Sernik bez ciasta jest lekko kruchy, ale jednocześnie kremowy i aksamitny w smaku. Ten przepis na sernik bez spodu stanowi doskonałą propozycję na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi.
Prosty przepis na sernik bez spodu
admin
Składniki:
- 1 kg sera mielonego, śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- 3-4 łyżki maki ziemniaczanej
- Starta skórka z cytryny
- Garść mrożonego agrestu
- Masło do wysmarowania formy
Prosty przepis na sernik bez spodu
- W małej misce roztrzepujemy lekko jajka.
- W większej misce ucieramy mikserem ser i cukier puder, aż uzyskamy kremową konsystencję. Wtedy, powoli, do sera dodajemy jajka. Następnie, ciągle mieszając mikserem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy skórkę cytrynowa i wrzucamy owoce.
- Ciasto przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem. Przed włożeniem do piekarnika formę kilka razy lekko uderzamy o stół – ciasto opadnie na dno, odpowietrzy się, a agrest wyjdzie na wierzch.
Sernik bez spodu pieczemy około godziny w 180st.
Sernik bez spodu – dodatkowe informacje
- W małej misce roztrzepujemy lekko jajka.
- W większej misce ucieramy mikserem ser i cukier puder, aż uzyskamy kremową konsystencję. Wtedy, powoli, do sera dodajemy jajka. Następnie, ciągle mieszając mikserem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Następnie dodajemy skórkę cytrynowa i wrzucamy owoce.
- Ciasto przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem. Przed włożeniem do piekarnika formę kilka razy lekko uderzamy o stół – ciasto opadnie na dno, odpowietrzy się, a agrest wyjdzie na wierzch.
Sernik bez spodu pieczemy około godziny w 180st.
Sernik bez spodu – dodatkowe informacje
W swoim przepisie Gordon używa świeżych malin. Ja wykorzystałam mrożony agrest, który parę miesięcy temu posłużył mi do przygotowania nalewki agrestowej 😉 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/agrestowka-3
W zasadzie można użyć dowolnych, drobnych owoców.