Sernik bez mielenia

Sernik bez mielenia

Sernik to tradycyjny deser, który wiele osób kojarzy z domowym ciepłem i rodziną. Dziś pragniemy zaprezentować Wam odmienioną wersję tego klasycznego wypieku – sernik z twarogu bez mielenia. Jest to prosty i szybki przepis, w którym struktura twarogu pozostaje niezmieniona, dzięki czemu sernik ma nieco inne, „grudkowate” konsystencję. To świetna alternatywa dla klasycznego sernika, jeśli nie jesteśmy fanami jego tradycyjnej, jednolitej tekstury. Przekonajcie się sami, jak pyszny jest ten sernik!

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 24x36cm
  • 1 duże opakowanie herbatników maślanych
  • 1,75 kg sera niemielonego
  • 8 jajek
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 małe budynie śmietankowe
  • 200g masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1½ szklanki mleka
  • 150g rodzynek, na przykład sułtańskich

Sernik bez mielenia – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami (jeden obok drugiego).
  2. 2.
    Miękkie masło ucieramy z żółtkami i cukrami. Dodajemy biały ser przeciśnięty przez praskę oraz budynie rozpuszczone w mleku. Miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Dodajemy także rodzynki. Masę wylewamy na przygotowane herbatniki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170st C na 60 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach, najlepiej całą noc.

Sernik z twarogu bez mielenia

Sernik bez mielenia – dodatkowe informacje

W trakcie pieczenia, jeśli widzimy że „góra” zbytnio się rumieni możemy przykryć ją folią aluminiową, ale nie wyciągamy sernika tylko robimy to ostrożnie w środku piekarnika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SERNIK BABCI JASI
Następny przepis: Sernik bez spodu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode