Serek wędzony typu włoskiego z oliwkami papryką i czosnkiem

Serek wędzony typu włoskiego z oliwkami papryką i czosnkiem

Podróżuj z nami po kulinarnych mapach Włoch, odkrywając smak tradycyjnego sera wędzonego, który stanowi podstawę dla wielu autentycznych przepisów. Nasz przepis na ser typu włoskiego z oliwkami, papryką i czosnkiem to inspirowane południem Włoch połączenie smaków, które przekształci twoją kuchnię w niewielką trattorię. Aromatyczne zioła, pikantna papryka i lekko słodkie oliwki tworzą wyjątkową symfonię smaków z wędzonym serem. Ta kompozycja jest nie tylko smaczna, ale też błyskawiczna w przygotowaniu i doskonałym sposobem na szybki posiłek lub przekąskę dla niespodziewanych gości. Przygotuj się na kuszącą podróż kulinarną!

Składniki:

  • Jeden lub więcej wędzonych serków typu włoskiego
  • Olej lub oliwa (olej rzepakowy tłoczony na zimno)
  • Ulubione przyprawy i dodatki
  • (u mnie to oliwki, koperek, pietruszka, czosnek, papryka czerwona)

Serek wędzony typu włoskiego z oliwkami, papryką i czosnkiem – jak zrobić?

  1. Serek wędzony typu włoskiego należy pokroić na widoczną kostkę.
  2. Układamy kawałki sera w słoiku, na przemian z oliwkami, papryką i czosnkiem.
  3. Zalewamy wszystko olejem, aby ser był całkowicie zakryty.
  4. Zakręcamy słoiki i wkładamy do lodówki na kilka dni, aby smaki się przegryzły.
  5. Najprzyjemniejsza część – degustacja!

Serek wędzony typu włoskiego z oliwkami, papryką i czosnkiem – dodatkowe informacje

Taki serek może stać dość długo w lodówce. Ilość dodatków i ziół według uznania. Do serka można dodać soli, ja jednak tego nie robię, ponieważ taki serek używam do sałatek, a sałatkę solę na końcu.

Smacznego!


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWY SEREK STRACIATELLA
Następny przepis: Ciasto sernikotoffi z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode